«Εμφραγμα» στα αιμοδυναμικά του ΕΣΥ

«Εμφραγμα» στα αιμοδυναμικά του ΕΣΥ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολος προμηνύεται ο Αύγουστος όσον αφορά την αντιμετώπιση των οξέων καρδιολογικών περιστατικών από τα νοσοκομεία της Αττικής. Στην πλειονότητα των 16 αιμοδυναμικών εργαστηρίων του ΕΣΥ που βρίσκονται στο λεκανοπέδιο, στα οποία διενεργούνται χιλιάδες στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές κατ’ έτος, τα μηχανήματα λόγω παλαιότητας βγαίνουν συχνά εκτός λειτουργίας, ενώ οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού οδηγούν σε κλείσιμο των εργαστηρίων για 1-2 εβδομάδες εντός του Αυγούστου, ώστε να μπορούν να λάβουν άδειες οι εργαζόμενοι. Το αποτέλεσμα είναι μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο Ευαγγελισμός και το «Γ. Γεννηματάς», τα αιμοδυναμικά εργαστήρια των οποίων δεν προβλέπεται να κλείσουν το καλοκαίρι, να αναγκαστούν να δεχθούν τεράστιο αριθμό περιστατικών, χωρίς να μπορούν να ανταποκριθούν.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), η οποία κατέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα 16 αιμοδυναμικά εργαστήρια του ΕΣΥ της Αττικής. Σχεδόν στα μισά αιμοδυναμικά εργαστήρια καταγράφονται συχνά βλάβες στον εξοπλισμό λόγω παλαιότητας των μηχανημάτων. Κλειστά λόγω αδειών που πρέπει να δοθούν στο προσωπικό θα μείνουν για κάποιες ημέρες το επόμενο διάστημα –τα περισσότερα τον Αύγουστο– δέκα αιμοδυναμικά εργαστήρια, ενώ κλειστό για τους επόμενους τρεις μήνες αναμένεται να είναι το αιμοδυναμικό του Κρατικού Νίκαιας, λόγω εγκατάστασης νέου μηχανήματος. Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, η Δυτική Αττική αντιμετωπίζει ούτως ή άλλως οξύτατο πρόβλημα, καθώς, εκτός από το αιμοδυναμικό του Νίκαιας που είναι εκτός λειτουργίας, και το εργαστήριο στο «Αττικόν» συχνά δεν λειτουργεί λόγω βλαβών. Οπως αναφέρει η ΕΙΝΑΠ, «τόσο παλαιότερα όσο και τώρα παρουσιάζονται συχνά βλάβες που κάνουν μέρες και μήνες να διορθωθούν λόγω παλαιότητας, άνω της δεκαετίας, των μηχανημάτων και δυσκολίας εύρεσης ανταλλακτικών και, φυσικά, λόγω συνεχούς χρήσης». Και συνεχίζει: «Παρά το γεγονός ότι οι διοικήσεις και οι επιστημονικά υπεύθυνοι γιατροί ζητούν εδώ και χρόνια την αντικατάστασή τους, αυτό γίνεται με το σταγονόμετρο. Ο όποιος προγραμματισμός επαφίεται σε προγράμματα ΕΣΠΑ ή σε δωρεές. Κανένα νέο μηχάνημα δεν έχει έρθει από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ακόμα και από τους έξι νέους στεφανιογράφους που έχουν αναγγελθεί εδώ και ενάμιση χρόνο, ως προσφορά από την Περιφέρεια Αττικής, δεν έχει εγκατασταθεί κανένας».

Ενόψει του δύσκολου Αυγούστου, οι γιατροί ζητούν την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Υγείας, της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και του ΕΚΑΒ, ώστε να γίνει σωστός προγραμματισμός και να μην επιφορτιστούν όλο το βάρος των αιμοδυναμικών πράξεων ο Ευαγγελισμός και το «Γεννηματάς», να τελειώσουν άμεσα οι εργασίες εγκατάστασης νέου μηχανήματος στο Κρατικό Νίκαιας και να αντικατασταθούν άμεσα όλα τα παλαιά μηχανήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή