100 χρόνια «Κ»: Ιστορικά πρωτοσέλιδα – Ιούνιος 1950: Αρχίζει ο πόλεμος της Κορέας

100 χρόνια «Κ»: Ιστορικά πρωτοσέλιδα – Ιούνιος 1950: Αρχίζει ο πόλεμος της Κορέας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

25 Ιουνίου 1950. Η Βόρειος Κορέα εξαπολύει επίθεση εναντίον της Νότιας Κορέας με στόχο την ενοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, που τότε χωριζόταν στο βόρειο κομμουνιστικό και στο νότιο φιλοδυτικό τμήμα της. Η επίθεση ξεκινά από τον 38ο παράλληλο, διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο χωρών, που χαράχτηκε από τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ τον Αύγουστο του 1945, λίγο πριν από την παράδοση της Ιαπωνίας.

Εχοντας την υποστήριξη της ΕΣΣΔ και του νεοσύστατου κομμουνιστικού καθεστώτος της Κίνας, αλλά και σημαντική υπεροπλία, οι βορειοκορεατικές δυνάμεις θα προελάσουν ταχύτατα και σε τρεις ημέρες θα καταλάβουν τη Σεούλ, πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας.

Την ημέρα εκείνη (28 Ιουνίου 1950), η «Καθημερινή» σημείωνε για τη γεωπολιτική σημασία αυτής της ενέργειας: «Κυττάξτε τον χάρτην της Κορέας. Είναι ως μία λαβή πελέκεως […] Οταν κρατή κανείς στερεά την λαβήν και κινήση τον πέλεκυν εις την καμπύλην της φυσικής τροχιάς του, θα αποκόψη ολόκληρον την Νοτιοανατολικήν Ασίαν από το σώμα της Δυτικής Δημοκρατίας. Δηλαδή από την επιρροήν των Δυτικών επί του αχανούς χώρου όπου διεξάγεται τώρα όχι ο πόλεμος της Κορέας, διότι αυτός αποτελεί ένα απλούν επεισόδιον, αλλά ο τρίτος κατά δόσεις Παγκόσμιος Πόλεμος».

Εχοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, ο πρόεδρος Τρούμαν, μία ημέρα πριν, ανακοινώνει την απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν στρατιωτικά τη Νότια Κορέα. Παράλληλα, οι ΗΠΑ απευθύνουν διακοίνωση προς την ΕΣΣΔ και προσφεύγουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας να εγκρίνει τη στρατιωτική εμπλοκή τους. Το Συμβούλιο θα δώσει αυτή την έγκριση, καλώντας τα μέλη να «παράσχουν την απαραίτητη βοήθεια […] προκειμένου να επαναφέρουν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή».

Στο πλαίσιο αυτό, η αεροπορική και ναυτική υποστήριξη που παρείχαν οι ΗΠΑ στη Νότια Κορέα θα συμπληρωθεί με την αποστολή και χερσαίων στρατευμάτων στις 30 Ιουνίου. Στις 9 Δεκεμβρίου 1950, θα φτάσει στην Κορέα και ελληνικό τάγμα.

Ο πόλεμος στην Κορέα θα γνωρίσει πολλές φάσεις και μετακινήσεις της συνοριακής γραμμής. Οταν θα τελειώσει (27 Ιουλίου 1953), η γραμμή αυτή θα είναι και πάλι στον 38ο παράλληλο, στο σημείο απ’ όπου είχαν ξεκινήσει οι εχθροπραξίες.

100 χρόνια «Κ»: Ιστορικά πρωτοσέλιδα – Ιούνιος 1950: Αρχίζει ο πόλεμος της Κορέας-1

«Ο πρόεδρος Τρούμαν διήλθε σήμερον τον Ρουβίκωνα της αναμονής και των επιφυλάξεων έναντι των κομμουνιστικών προκλήσεων. […] Ολαι αι αμερικανικαί δυνάμεις […] εκινητοποιήθησαν προς παροχήν υποστηρίξεως εις τας δυνάμεις της Νοτίου Κορέας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή