Ο θερμότερος Ιούνιος στην ιστορία

Ο θερμότερος Ιούνιος στην ιστορία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως ήταν ο φετινός Ιούνιος. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κλιματική αλλαγή Copernicus, ο υδράργυρος ανέβηκε περίπου 0,1 βαθμό Κελσίου πιο ψηλά από ό,τι τον προηγούμενο θερμότερο Ιούνιο στην (καταγεγραμμένη) ιστορία, αυτόν του 2016. Το φαινόμενο ήταν εντονότερο στην Ευρώπη, την οποία έπληξε πρωτόγνωρο κύμα καύσωνα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μέσες θερμοκρασίες στην Ευρώπη τον φετινό Ιούνιο ήταν περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Στη χώρα μας ο καύσωνας άργησε λίγες ημέρες. Οπως λέει στην «Κ» ο μετεωρολόγος και επί πολλά χρόνια διευθυντής Προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Δημήτρης Ζιακόπουλος, οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να υποχωρήσουν αύριο Παρασκευή. «Αυτό που φαίνεται είναι ότι πρόκειται για έναν καύσωνα ήπιο, χωρίς ιδιαίτερη ένταση. Τα 40άρια για την Ελλάδα δεν θεωρούνται ακραίες τιμές», σημειώνει. «Και σε αυτά τα επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία μέχρι σήμερα». Αύριο αναμένεται υποχώρηση της ζέστης, κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ενώ στις δυτικές και νότιες περιοχές οι τιμές θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, στους 38-39 βαθμούς Κελσίου.

Ο θερμότερος Ιούνιος στην ιστορία-1

Το φαινόμενο ήταν εντονότερο στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναζητούν ανάσες δροσιάς.

Το Σάββατο τα πράγματα θα είναι καλύτερα και η υποχώρηση της ζέστης θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα. «Από τα αυριανά (σ.σ. σημερινά) 40άρια θα φτάσουμε στους 36-37 βαθμούς Κελσίου», λέει ο κ. Ζιακόπουλος. Η Κυριακή των εκλογών αναμένεται ελαφρώς πιο θερμή από όλες τις απόψεις. «Ο υδράργυρος προβλέπεται να φτάσει τους 37-38 βαθμούς Κελσίου. Να σημειώσουμε ότι όλες αυτές τις ημέρες στο ΝΑ Αιγαίο θα επικρατεί βόρειο ρεύμα 6 μποφόρ, που δεν θα προκαλέσει προβλήματα στις συγκοινωνίες, αλλά θα κρατήσει υποφερτές τις θερμοκρασίες στα νησιά. Εμείς οι μετεωρολόγοι θεωρούμε το βοριαδάκι των 6 μποφόρ ιδανικές συνθήκες».

Αυτό το ευεργετικό «εξαράκι» δεν φύσηξε το προηγούμενο διάστημα στην Ευρώπη. Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα κατά 10 βαθμούς Κελσίου στη Γερμανία, τη Βόρεια Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, όπου και καταγράφηκε το απόλυτο ρεκόρ των 45,9 βαθμών Κελσίου την περασμένη Παρασκευή. Συνδυάζοντας δορυφορικά και ιστορικά δεδομένα, η ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κλιματική αλλαγή Copernicus υπολόγισε ότι ο Ιούνιος 2019 κυμάνθηκε στο +3°C πάνω από τον μέσο όρο των ετών 1850-1900, που αποτελεί περίοδο βάσης.

«Τα δεδομένα μας καταδεικνύουν ότι οι θερμοκρασίες στη Νοτιοδυτική Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα ήταν αφύσικα αυξημένες», σχολίασε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ζαν Νοέλ Τεπό. «Μολονότι αυτό ήταν κάτι ασυνήθιστο, είναι πιθανό να δούμε περισσότερα τέτοια φαινόμενα στο μέλλον εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής». Οπως συμπέρανε και η ομάδα του δικτύου World Weather Attribution σχετικά με τον καύσωνα της Γαλλίας, η υπερθέρμανση του πλανήτη κατέστησε το φαινόμενο αυτό «τουλάχιστον πέντε φορές πιθανότερο» σε σύγκριση με το αν ο άνθρωπος δεν είχε προκαλέσει φθορά στο κλίμα.

Στην Ελλάδα αναμένεται αναζωπύρωση του καύσωνα την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το θερμόμετρο θα δείξει 41-42 βαθμούς Κελσίου από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή