«Οχι» σε μείωση πλεονάσματος από Μέρκελ

«Οχι» σε μείωση πλεονάσματος από Μέρκελ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητική σε αλλαγή του ελληνικού προγράμματος εμφανίστηκε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, δίνοντας το μέτρο της δυσκολίας που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να  μειώσει τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, ώστε να εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο για την εφαρμογή  φοροελαφρύνσεων.

Η αντίδραση της κυβέρνησης, πάντως, κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, με κυβερνητικές πηγές να σχολιάζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα διεκδικήσει τη μείωση των υπερβολικών πλεονασμάτων αφού ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων και των αγορών, μέσω της ανάπτυξης που θα επιτύχει.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωνε –στις καλοκαιρινές προβλέψεις της– στο 2,1% την εκτίμησή της για την ανάπτυξη φέτος, από 2,2% που έβλεπε τον Μάιο.

«Οι υπουργοί Οικονομικών είπαν κατ’ αρχάς ότι δεν βλέπουν λόγο για αλλαγή του πλαισίου των προϋποθέσεων. Με αυτό συμφωνώ και εγώ», σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο χαλάρωσης του ελληνικού προγράμματος μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης και σε συνέχεια των αποφάσεων του Eurogroup της Δευτέρας.

Οπως είπε, οι υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι το πλαίσιο παραμένει και δεν παίζει κανένα ρόλο σε ποιο κόμμα ανήκει ο εκάστοτε πρωθυπουργός. «Αυτά είναι προγράμματα για τα οποία έχει γίνει εκτεταμένη διαπραγμάτευση», είπε.

Αφησε, πάντως, κάποιο «παράθυρο» ανοικτό για εξέταση του αιτήματος που θα θέσει ο νέος πρωθυπουργός. «Εχω μιλήσει μαζί του τηλεφωνικώς και μου υποσχέθηκε προ πάντων ότι θα υλοποιήσει γοργά μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, η οποία θα δημιουργήσει και οικονομική ανάπτυξη», παρατήρησε.

«Η κ. Μέρκελ δεν λέει τίποτα διαφορετικό από αυτό που έχει προαναγγείλει ότι θα πράξει η σημερινή κυβέρνηση το 2019», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. «Υλοποιώντας ένα ευρύ σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν επιτέλους στη χώρα ισχυρή ανάπτυξη, θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη εταίρων και αγορών, και έτσι θα διεκδικήσει με αξιοπιστία τη μείωση των υπερβολικών πλεονασμάτων», προσέθεταν.

Η κ. Μέρκελ κινήθηκε στη γραμμή που είχε χαράξει μετά το Eurogroup της Δευτέρας o επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% έως το 2022. Ο στόχος αυτός, είπε, συμφωνήθηκε το 2015 και αποτελεί προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η χθεσινή δήλωση Μέρκελ, η οποία έγινε στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας Αντι Ρίνε, προοιωνίζεται μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση για να πεισθεί η Ευρώπη να μειωθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ, αν πεισθεί. Χαρακτηριστικά, ο κ. Ρίνε είπε κι αυτός ότι «μια καλύτερη Ευρωζώνη μπορεί να επιτευχθεί με το να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις που λάβαμε». Η διαπραγμάτευση αναμένεται να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, αν και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί είπε χθες ότι θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τη νέα κυβέρνηση, στην Ελλάδα ή στις Βρυξέλλες, μέσα στον μήνα.

Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν μείωσε χθες στο 2,1% την εκτίμησή της για την ανάπτυξη φέτος, από 2,2% που την εκτιμούσε τον Μάιο. Ο κ. Μοσκοβισί θύμισε, επίσης, κατά τη χθεσινή παρουσίαση των καλοκαιρινών προβλέψεων, ότι τις προηγούμενες ημέρες υπογραμμίστηκε ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει πως ενδεχομένως θα υπάρξει πίεση για αντισταθμιστικά μέτρα από φέτος. Σημειώνεται ότι ο κίνδυνος προέκυψε μετά τα μέτρα Τσίπρα, του Μαΐου. Πάντως, ο ίδιος, ο οποίος επικοινώνησε χθες με τον νέο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, προσέθεσε πως υπάρχουν μεν οι δεσμεύσεις από τη συμφωνία του 2018, αλλά περνάμε και σε μια νέα φάση, με νέα κυβέρνηση, και πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατική διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή