Σειρά ερωτημάτων από την ανανέωση είκοσι συμβάσεων

Σειρά ερωτημάτων από την ανανέωση είκοσι συμβάσεων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερωτήματα εγείρει η σπουδή με την οποία οι ιθύνοντες του πρώην υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ανανέωσαν επιλεκτικά συγκεκριμένες συμβάσεις ορισμένου χρόνου μόλις έξι μέρες πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. Πρόκειται για ανανέωση είκοσι ήδη υπαρχουσών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που αφορούν εργαζομένους στην Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Οι αναρτήσεις στη Διαύγεια φέρουν την ημερομηνία 1η Ιουλίου 2019. Οι περισσότερες εκ των συμβάσεων έληγαν στα τέλη Ιουλίου, ωστόσο υπάρχουν τρεις, οι οποίες έληγαν τον Αύγουστο. Το επιχείρημα που επικαλέστηκαν ανεπίσημα οι αρμόδιοι, είναι ο κίνδυνος νευραλγικά πόστα να μείνουν «ορφανά» κατά τη μεταβατική μετεκλογική περίοδο και εν μέσω καλοκαιριού, εποχή κατά την οποία αυξάνονται πάντοτε οι προσφυγικές ροές στις πύλες εισόδου της χώρας. Επιπλέον, καθώς οι εν λόγω θέσεις προκύπτουν και εξαρτώνται οικονομικά από ευρωπαϊκά προγράμματα και κονδύλια, οι υπεύθυνοι ισχυρίστηκαν ότι η ανανέωση των συμβάσεων δεν επιβαρύνει επ’ ουδενί τον εθνικό προϋπολογισμό.

«Είναι πρωτοφανές, ωστόσο, για τα δεδομένα του ελληνικού Δημοσίου να ανανεώνεται μια σύμβαση έναν μήνα και πλέον πριν από τη λήξη της» σχολιάζουν στην «Κ» εργαζόμενοι στο υπουργείο, το οποίο πλέον συγχωνεύεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προηγούμενη ηγεσία φεύγοντας άφησε πλήθος «ανοικτών» λογαριασμών: απλήρωτους προμηθευτές, «χρωστούμενα» οδοιπορικά εργαζομένων, εκκρεμείς κρίσεις προϊσταμένων, προβληματική αρχειοθέτηση, η οποία παραμένει επί μακρόν χωρίς στέγη. Επιπλέον, στο παρελθόν, οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου τόσο στην Υπηρεσία Ασύλου όσο και στην Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης παρέμεναν απλήρωτοι επί μήνες, παρόλο που οι μισθοί τους προέρχονταν από ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία η χώρα μας είχε εκταμιεύσει. Συνεπώς, η αιφνίδια (και επιλεκτική) εκδήλωση ευαισθησίας έναντι των εργαζομένων και πρόνοιας για την ομαλή λειτουργία δομών, επιδέχεται πολλές ερμηνείες.

Την ίδια στιγμή που στους κύκλους του πρώην υπουργείου συζητείται η παραπάνω υπόθεση, οι δεκάδες υπόλοιποι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, για την τύχη των οποίων δεν υπήρξε καμία άνωθεν μερίμνα, δεν κρύβουν την ανησυχία τους ενόψει της «μετακόμισης» του υπουργείου στην Κατεχάκη και των υπόλοιπων αλλαγών, που έχει ήδη ανακοινώσει η νέα κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή