Ευθύμης Λέκκας: Πρωτοφανές σε σφοδρότητα το φαινόμενο της Χαλκιδικής

Ευθύμης Λέκκας: Πρωτοφανές σε σφοδρότητα το φαινόμενο της Χαλκιδικής

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

"Δεν είχαμε αντιμετωπίσει ξανά ένα φαινόμενο όπως αυτό της Χαλκιδικής, όσον αφορά τη σφοδρότητά του και τη ραγδαιότητά του, δύο πολύ σημαντικά στοιχεία", τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", ο Δρ Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ).

"Εικόνα του τι συνέβη έχουμε από την πρώτη στιγμή, αναλύουμε όμως τα χαρακτηριστικά του φαινομένου και διαπιστώνουμε ότι είναι μοναδικό. Κάθε φαινόμενο βεβαίως είναι μοναδικό, εκείνο το οποίο όμως μας εκπλήσσει, εκπλήσσει και εμένα προσωπικά, είναι ότι κάθε φορά αντιμετωπίζουμε νέα είδη κινδύνων" ανέφερε έγκριτος επιστήμονας, που μάλιστα χαρακτηριστικά ανέφερε τη μετάβαση του ιδίου και συνεργατών του προ εξαμήνου στην Ινδονησία, όπου παρατηρήθηκε ένα τσουνάμι χωρίς να έχει υπάρξει σεισμός, "μια νέα μορφή κινδύνου, που δεν είχαμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν".

"Πρέπει να ξεχάσουμε τις παλιές δομές, να ξεχάσουμε όσα ξέραμε μέχρι τώρα"

"Πρέπει να προσαρμοστούμε στην εμφάνιση νέων κινδύνων που δεν ξέρουμε τις διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά τους, κινδύνων που θα γίνονται συνεχώς και πυκνότεροι και στη συνέχεια θα έχουν μεγαλύτερη έκταση και θα προσβάλουν μεγαλύτερες περιοχές με μεγαλύτερη ένταση. Αυτή η πρόβλεψη συνθέτει ένα τοπίο το οποίο είναι εξαιρετικά δυσμενές" σημείωσε με έμφαση ο κ.Λέκκας, που ταυτόχρονα εστίασε στην εξεύρεση και την εφαρμογή λύσεων που θα "μειώσουν τις επιπτώσεις", κάτι που μπορεί, όπως τόνισε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Καταστροφών να γίνει πραγματικότητα μέσα από ένα "σύγχρονο σύστημα πολιτικής προστασίας": "Πρέπει να ξεχάσουμε τις παλιές δομές, να ξεχάσουμε όσα ξέραμε μέχρι τώρα", ανέφερε ο κ.Λέκκας που ταυτόχρονα διατύπωσε μια έτερη, γενικού τύπου εκτίμηση, αφού τόνισε πως διαχρονικά "θα πρέπει να υπάρχει (σ.σ στη χώρα) πολιτική θέληση για πολιτική προστασία".

Η περίπτωση του "112"

"Όταν ολόκληρα συστήματα όπως το 112 (σ.σ. ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης) ακυρώνονται από κάποιον γραφειοκράτη (…) τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας" σχολίασε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. "Το 112 δεν υπάρχει από το 2011 όπως κακώς ελέχθη, αλλά προτάθηκε να εγκατασταθεί το 2003, όταν ήμουν ο ίδιος σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από τότε μέχρι τώρα έχουν περάσει 15-16 χρόνια" ανέφερε ο κ.Λέκκας, που χαρακτηριστικά σχολίασε ζητήματα γραφειοκρατίας με την έκφραση: "κάποιος πρέπει να σπάσει αυγά, δεν γίνεται διαφορετικά".

Τι μπορεί να κάνει ένας πολίτης σε προσωπικό επίπεδο

"Η αυτοπροστασία περνά πρώτα από όλα από προσωπικές πρακτικές και διαδικασίες και κατά δεύτερον από μια μέριμνα για το περιβάλλον όπου ζούμε" σημείωσε με έμφαση ο διευθυντής του ΠΜΣ "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων" και διατύπωσε την εκτίμηση πως η αυτοπροστασία είναι κάτι που, έστω σε κάποιον βαθμό, "μπορεί κάποιος να πετύχει με την ενημέρωση". Κάθε Έλληνας πολίτης "πρέπει από εκεί και πέρα να μειώσει την τρωτότητα του χώρου του, της κατοικίας ή του χώρου εργασίας του, ο καθένας πρέπει να ενδιαφερθεί λίγο περισσότερο για την ασφάλειά του, μπορεί να κάνει πολλά με την ενημέρωση και την πειθαρχία και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο, δεν γίνεται ενώ μας ενημερώνουν να κάνουμε του κεφαλιού μας", κατέληξε ο κ.Λέκκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή