Ερχονται νέες βροχές και καταιγίδες

Ερχονται νέες βροχές και καταιγίδες

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να βρισκόμαστε πλέον στα μέσα Ιουλίου, ωστόσο ο καιρός εξακολουθεί να μας εκπλήσσει δυσάρεστα, λόγω της έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας που επικρατεί τις τελευταίες ώρες σε όλη τη χώρα. Η ένταση, μάλιστα, των φαινομένων θα είναι τέτοια, που το Εθνικό Αστεροσκοπείο έχει ονομάσει την επερχόμενη κακοκαιρία «Αντίνοο», υπενθυμίζοντάς μας βιώματα από τον περασμένο χειμώνα.

«Βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, θα εκδηλωθούν κυρίως σήμερα και αύριο», εξηγεί στην «Κ» ο μετεωρολόγος, κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος, πρώην διευθυντής προγνώσεων της ΕΜΥ. «Θα μεταφερθούν από τη δυτική και βορειοδυτική Ευρώπη στη χώρα μας ψυχρές αέριες μάζες, που σε συνδυασμό με τις επικρατούσες, λόγω θέρους, υψηλές θερμοκρασίες, θα οδηγήσουν σε κλιματική αστάθεια, η οποία θα εκδηλωθεί με ισχυρές καταιγίδες στη Βόρεια Ελλάδα», διευκρινίζει. «Ενα άλλο χαμηλό βαρομετρικό κινείται από τη νότια Ιταλία ανατολικά, επηρεάζοντας τη Θεσσαλία και νοτιότερα όλη τη χώρα».

Αναμένονται, λοιπόν, βροχές και καταιγίδες, σε συνδυασμό με χαλάζι και ισχυρούς ανέμους σε τοπικό επίπεδο, ενώ η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά, ειδικά στην Κεντρική Ελλάδα. Οι ποσότητες, μάλιστα, του νερού θα είναι ικανές να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα. Συγκρίνοντας, ωστόσο, τα δύο κύματα κακοκαιρίας, ο ίδιος εκτιμά ότι η σφοδρότητα των φαινομένων θα είναι μεγαλύτερη στον νότο. Μάλιστα, το εξ Ιταλίας χαμηλό βαρομετρικό θα πλήξει μέχρι και την Κρήτη, όπου δεν συνηθίζονται τέτοια φαινόμενα τον Ιούλιο.

Η κακοκαιρία έχει ήδη δώσει «δείγμα γραφής» στη Δυτική Ελλάδα. Συγκεκριμένα, υλικές ζημιές προκάλεσαν καταιγίδες τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής στις παραλιακές περιοχές της Ναυπακτίας και της Αχαΐας, ενώ οι εκατοντάδες άνθρωποι που κινδύνευσαν, σώθηκαν χάρη στην ψύχραιμη παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Σε κατάσταση, μάλιστα, έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η δημοτική ενότητα Αντιρρίου. Οπως προκύπτει από τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν πλημμυρίσει υπόγεια σπιτιών, κυρίως στη Μακύνεια και στον Πλατανίτη, έχει πληγεί αγροτική οδοποιία από καταπτώσεις χωμάτων, έχουν παρασυρθεί αυτοκίνητα και έχουν πλημμυρίσει εκτάσεις. Χθες, μηχανήματα είχαν ξεκινήσει να καθαρίζουν ρέματα και χειμάρρους και να απομακρύνουν χωμάτινους όγκους από αγροτικούς δρόμους και σημεία κοντά στο οδικό δίκτυο. Στη Ναυπακτία, η Πυροσβεστική μετέφερε σε ασφαλή σημεία 51 άτομα, ενώ υπήρξαν και πολίτες που έσωσαν συνανθρώπους τους που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν.

Ωστόσο, η πιο δύσκολη επιχείρηση διάσωσης ήταν αυτή που έγινε στο Δρέπανο της Αχαΐας από δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και της Περιφέρειας, όπου είχαν εγκλωβιστεί εκατοντάδες θαμώνες νυχτερινού κέντρου διασκέδασης, λόγω της αύξησης της στάθμης των ομβρίων υδάτων και συσσώρευσης φερτών υλικών. Οι εγκλωβισμένοι κράτησαν την ψυχραιμία τους, κάτι που συνετέλεσε στην αίσια έκβαση της επιχείρησης, η οποία ολοκληρώθηκε με τη ρίψη των μπαρών που χωρίζουν τον αυτοκινητόδρομο από την παλαιά εθνική οδό.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες σε όλη τη χώρα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για μέτρα αυτοπροστασίας, όπως να ασφαλίζουν αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν ζημιές και τραυματισμούς, να καθαρίζουν λούκια και υδρορροές, να μη διασχίζουν ούτε πεζή ούτε με όχημα χειμάρρους και ρέματα κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή