Ταξιδιώτες, μην ξεχνάτε τα δικαιώματά σας

Ταξιδιώτες, μην ξεχνάτε τα δικαιώματά σας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα ταξιδέψετε αυτό το καλοκαίρι αεροπορικώς; Καλό είναι πριν από την επιβίβαση, να ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΠΟΙΖΩ. Σύμφωνα με την Ενωση Καταναλωτών, σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης λόγω υπεράριθμων κρατήσεων ή αλλαγής αεροσκάφους και αντικατάστασης με μικρότερο, ο επιβάτης δικαιούται αποζημίωση ύψους 250 ευρώ για αποστάσεις έως 1.500 χλμ., 400 ευρώ για αποστάσεις έως 3.500 χλμ. εντός Ε.Ε. και 600 ευρώ για αποστάσεις πάνω από 3.500 χλμ., για όλες τις άλλες πτήσεις. Επίσης, η εταιρεία οφείλει να του δώσει επιλογή μεταξύ της επιστροφής της τιμής του εισιτηρίου και εναλλακτικής πτήσης, αλλά και να καλύψει τα έξοδα διατροφής, διαμονής και μεταφοράς μεταξύ αεροδρομίου και καταλύματος.

Σε περίπτωση ακύρωσης της πτήσης λόγω εκτάκτων συνθηκών, και πάλι ο αερομεταφορέας οφείλει να δώσει στον επιβάτη τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ του να του επιστραφεί το αντίτιμο, να μεταφερθεί στον τελικό προορισμό με άλλη πτήση και να κάνει νέα κράτηση για άλλη ημερομηνία. Μάλιστα, εάν χρειαστεί να περιμένει πολλή ώρα για άλλη πτήση, έχει δικαίωμα διαμονής σε ξενοδοχείο και δωρεάν γεύματος. Εάν η καθυστέρηση ξεπεράσει τις πέντε ώρες, η εταιρεία θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα του εισιτηρίου και να εξασφαλίσει την επιστροφή του αεροπορικώς στον τόπο από τον οποίο είχε αρχικά ξεκινήσει το ταξίδι του.

Σε περίπτωση καταστροφής ή απώλειας των αποσκευών, προβλέπεται αποζημίωση ύψους 1.230 ευρώ, αρκεί ο επιβάτης να έχει υποβάλει έγγραφη διαμαρτυρία εντός 21 ημερών από την ημερομηνία που τις παρέλαβε ή εντός επτά ημερών σε περίπτωση ζημίας. Για καλό και για κακό, αν μεταφέρετε πολύτιμα αντικείμενα, δηλώστε το προτού ταξιδέψετε.

Οι πιο ρομαντικοί, που θα επιλέξουν τη μετακίνηση με τρένο το φετινό καλοκαίρι, θα πρέπει επίσης να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους αν, ο μη γένοιτο, το ταξίδι τους δεν ολοκληρωθεί απρόσκοπτα. Οπως σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ, αν, για παράδειγμα, σας πουν ότι θα φθάσετε στον προορισμό σας με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας ώρας, έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου ή προώθηση στον προορισμό με εναλλακτικό μέσο. Το δίχως άλλο θα πρέπει να σας προσφερθούν γεύματα και αναψυκτικά ή και κατάλυμα, εάν η καθυστέρηση είναι μεγάλη. Ακόμα και εάν αποφασίσετε να συνεχίσετε το ταξίδι σας με εναλλακτικό μέσο μεταφοράς, δικαιούστε αποζημίωση ίση με το 25% του αντιτίμου του εισιτηρίου, εφόσον το τρένο καθυστερήσει μία-δύο ώρες ή το 50% αν καθυστερήσει περισσότερο.

Αν οι αποσκευές χαθούν ή φθαρούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η αποζημίωση μπορεί να φθάσει τα 1.300 ευρώ ανά αποσκευή, εφόσον μπορείτε να αποδείξετε την αξία της, ή 330 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση. Αν πάντως θεωρείτε ότι τα δικαιώματά σας δεν έγιναν σεβαστά, μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στη σιδηροδρομική εταιρεία, η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να σας απαντήσει εντός ενός μηνός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή