Μάτι: Κάλυψη αναλώσιμων σε εγκαυματίες

Μάτι: Κάλυψη αναλώσιμων σε εγκαυματίες

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ρεπορτάζ της «Κ» στο φύλλο της Κυριακής για την άνιση μάχη των πληγέντων με τη γραφειοκρατία συνέβαλε στην κατάδειξη των προβλημάτων τους και εντέλει στη συνδρομή του κράτους προς τους συμπολίτες μας, και δη στους εγκαυματίες της Ανατολικής Αττικής.

Ειδικότερα, χθες το πρωί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Δημήτρη Φιλιππή, εγκαυματία και βασικό πρωταγωνιστή του αφιερώματος της «Κ» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής 21/7, «Η ζωή έπειτα από τη φονική πυρκαγιά», για να ενημερωθεί σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ίδιος αλλά και δεκάδες ακόμη άνθρωποι στη θέση του. Ακολούθως, ο κ. Κικίλιας επισκέφθηκε την κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ για να ενημερωθεί και δήλωσε: «Πριν από έναν χρόνο χάσαμε 102 ανθρώπους με τραγικό τρόπο και με προφανείς τις ευθύνες του ελληνικού κράτους. Κάποιοι κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα από αυτό το δράμα και δεν μπορώ να ανεχθώ αυτοί οι άνθρωποι να ταλαιπωρούνται. Συγκαλώ εκτάκτως το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, το οποίο παίρνει απόφαση, ώστε τα επιθέματα σιλικόνης, οι αλοιφές και ό,τι άλλο προκύπτει ότι χρειάζονται με βάση τις γνωματεύσεις των γιατρών τους, να μπορούν να πηγαίνουν στην περιφερειακή διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ της περιοχής τους ή στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ και με τη γνωμάτευση ότι έχουν νοσηλευθεί για εγκαύματα, να παίρνουν δωρεάν από τον ΕΟΠΥΥ τα συγκεκριμένα υλικά που απαιτούνται».

Οπως εξήγησε στην «Κ» ο Χρήστος Ιατρού, πρόεδρος στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ), το οποίο γνωμοδοτεί στον ΕΟΠΥΥ, υπάρχουν κάποια υλικά που χρησιμοποιούνται από εγκαυματίες για την αποκατάστασή τους τα οποία δεν περιλαμβάνονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας και άρα δεν αποζημιώνονται αυτόματα. Αναμένεται τώρα να προταθεί στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ να συμπεριληφθούν και αυτά τα υλικά στη λίστα με τα αναλώσιμα που καλύπτει ο Οργανισμός για την αποκατάσταση εγκαυματιών. Σήμερα το ΑΥΣ πρόκειται να συγκληθεί για την περίπτωση του κ. Φιλιππή, η οποία όμως θα αποτελέσει οδηγό και για τα υπόλοιπα περιστατικά. Χθες έγιναν και οι πρώτες επαφές της γνωμοδοτικής επιτροπής με πλαστικούς χειρουργούς και με άλλες ειδικότητες για να διευκρινιστεί ποια υλικά χρειάζονται οι εγκαυματίες.

Σύμφωνα με εθελοντές που συνδράμουν εδώ και μήνες τους εγκαυματίες στο Μάτι, αλλά και με γιατρούς δημοσίων νοσοκομείων που τους έχουν περιθάλψει, υπάρχουν υλικά όπως ειδικά ενδύματα πίεσης, ή ειδικά φύλλα σιλικόνης για εγκαύματα και όχι για έλκη κατάκλισης, τα οποία δεν καλύπτονταν άμεσα ασφαλιστικά. Αλλα υλικά που έχουν ανάγκη οι εγκαυματίες είναι τα αντηλιακά, καθώς πρέπει να αποφεύγουν την άμεση έκθεση στον ήλιο ακόμη και μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων και ακριβές ειδικές κρέμες, οι οποίες δεν καλύπτονταν άμεσα ασφαλιστικά γιατί ανήκουν στην κατηγορία των καλλυντικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή