Αμεση αξιοποίηση των 31 εκατ. ευρώ για Μάτι

Αμεση αξιοποίηση των 31 εκατ. ευρώ για Μάτι

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα χρόνο μετά, στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά, σπάνια υπάρχει άλλο θέμα συζήτησης. Τις κουβέντες των μόνιμων κατοίκων μονοπωλεί εκείνη η ημέρα, η 23η Ιουλίου 2018. Θυμούνται αυτούς που χάθηκαν κι εκείνους που σημαδεύτηκαν από το θερμικό φορτίο ή τις φλόγες. Ανησυχούν για την πορεία αποκατάστασης της περιοχής τους. Τα ίχνη της φωτιάς δεν έχουν σβήσει ακόμη.

Χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, σε μία κίνηση όχι μόνο με υψηλό συμβολισμό αλλά κυρίως με άμεσα και πρακτικά αποτελέσματα για τους πυρόπληκτους, τους εγκαυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων, δεσμεύθηκε ότι θα ξεμπλοκάρει 31 εκατομμύρια ευρώ τα οποία λιμνάζουν εδώ και ένα χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής. 

Συγκεκριμένα, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, η εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού ξεκινά μέσα στον Αύγουστο και προβλέπει:   

• Οι πολίτες με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, καθώς και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.

• Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.

• Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περυσινού Ιουλίου.

Η ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού για μέριμνα προς όσους επλήγησαν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τραγική. Ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία του πρωθυπουργού στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων έχουν κατατεθεί 37,8 εκατ. ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Εναν χρόνο μετά, τα 31 εκατομμύρια από αυτά, λιμνάζουν. Οι πρώτες εκταμιεύσεις έγιναν μόλις πρόσφατα, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Επίσης, από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόνο 61. Πολλοί από τους πληγέντες θέλουν να αγοράσουν άλλο ακίνητο, αλλά δεν μπορούν, γιατί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, ώστε να εισπράξουν την ενίσχυση. Εκκρεμούν η αποψίλωση του αμιάντου, ο καθαρισμός του οικοπέδου στον Ν. Βουτζά και τα έργα της Περιφέρειας πλην των αντιδιαβρωτικών. Τέλος, σε εκκρεμότητα είναι και πολλά άλλα έργα της κεντρικής διοίκησης: Από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440. Επί 270 αιτήσεων ανακατασκευής χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 146. Ενώ από τις 885 περιπτώσεις επισκευών, δόθηκαν άδειες για 342.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή