Ενοικίαζαν με Αirbnb σκηνές σε παραλίες της Γαύδου

Ενοικίαζαν με Αirbnb σκηνές σε παραλίες της Γαύδου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδοξο τέλος είχε η απόπειρα επιχειρηματία με έδρα τα Χανιά να νοικιάσει σκηνές σε παραλίες της Γαύδου. Μετά τη μεσολάβηση του δήμου, αλλά και ομάδας… σταθερών κατασκηνωτών, η επιχειρηματική εκμετάλλευση των σκηνών έλαβε τέλος. Ο Δήμος Γαύδου είναι ένας από τους ελάχιστους στη χώρα που με αποφάσεις του προστατεύει το υπεύθυνο ελεύθερο κάμπινγκ, αλλά και τον γυμνισμό.

Το περιστατικό συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα. «Μια επιχειρηματίας από τα Χανιά ήρθε και έστησε από τις αρχές Απριλίου επτά lux σκηνές σε “καβάτζες” του νησιού, σε σημεία με καλή σκίαση, και τις ενοικίαζε σε πλατφόρμες τύπου airbnb», εξηγεί η δήμαρχος Γαύδου, κ. Γκέλυ Καλλινίκου. «Το πληροφορηθήκαμε πριν από λίγες ημέρες από άλλους παραθεριστές και φυσικά της ζητήσαμε να “κατεβάσει” την αγγελία. Το έκανε και μετά ανέβασε την αγγελία σε άλλη πλατφόρμα. Το αντιληφθήκαμε και αυτό και της ζητήσαμε να τελειώνει οριστικά με αυτή την υπόθεση – μας βοήθησαν και οι μόνιμοι παραθεριστές του νησιού. Είμαστε κάθετοι: κανείς δεν έχει το δικαίωμα να βγάζει κέρδος καταλαμβάνοντας έναν δημόσιο κοινόχρηστο χώρο όπως οι ακτές μας και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τέτοια φαινόμενα στη νησί μας».

Ενοικίαζαν με Αirbnb σκηνές σε παραλίες της Γαύδου-1

Ο Δήμος Γαύδου είναι ένας από τους ελάχιστους στη χώρα που με αποφάσεις του προστατεύει το υπεύθυνο ελεύθερο κάμπινγκ στις παραλίες του, αρνούμενος να επιτρέψει την εμπορευματοποίηση των ακτών του.

Η ακριτική Γαύδος είναι ένα από τα λίγα μέρη της Ελλάδας όπου η ελεύθερη κατασκήνωση είναι ευπρόσδεκτη, όπως και ο γυμνισμός. «Εμείς υποστηρίζουμε ότι η ελεύθερη κατασκήνωση είναι ένα μοντέλο τουρισμού. Ολοι έχουμε δικαίωμα να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση και να χαιρόμαστε το δάσος και την παραλία, αρκεί να σεβόμαστε κάποιους βασικούς κανόνες. Στη Γαύδο υπάρχουν πολλοί παλιοί κατασκηνωτές, που έρχονται κάθε χρόνο και βοηθούν, πάντα με ευγένεια, να τηρούνται αυτοί οι κανόνες. Χρειάζεται αλληλοσεβασμός και σεβασμός προς τον χώρο που σε φιλοξενεί».

Παραλίες γυμνιστών

Ο δήμος έφτιαξε πρόσφατα έναν χάρτη, στον οποίο δίνονται οδηγίες προς τους κατασκηνωτές, ενώ οριοθετούνται και οι παραλίες των γυμνιστών. «Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν αισθάνονται άνετα με το γυμνό σώμα σε μια παραλία. Για αυτούς ορίσαμε δύο παραλίες, στις οποίες απαγορεύεται ο γυμνισμός, ενώ στις υπόλοιπες επιτρέπεται, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Γενικώς, στο θέμα του γυμνισμού υπάρχει ένα νομοθετικό κενό, κατά πόσον δηλαδή μπορεί ακόμα και σήμερα να θεωρείται “ακόλαστη πράξη”. Με αυτή τη λογική, γιατί να μη θεωρηθεί “ακόλαστη πράξη” μια γυμνή φωτογράφιση; Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει πιο φυσικό πράγμα από έναν γυμνό άνθρωπο σε μια παραλία. Η νομοθεσία στο ζήτημα αυτό είναι απαρχαιωμένη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαύδος συνδέεται πλέον καθημερινά (με Σφακιά και Αγία Γαλήνη), με αποτέλεσμα, για πρώτη φορά, να εμφανίζονται «ημερήσιοι» επισκέπτες στο νησί. «Ερχονται αρκετοί, αλλά όχι τόσοι ώστε να αλλάξουν τη φυσιογνωμία του νησιού. Στην πραγματικότητα, δεν γίνεται ιδιαίτερα αισθητό», λέει η δήμαρχος του νησιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή