Παράταση στα διπλώματα οδήγησης

Παράταση στα διπλώματα οδήγησης

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση έως το τέλος του έτους στην ισχύ των διπλωμάτων οδηγών άνω των 74 ετών δίνει το υπουργείο Υποδομών, προαναγγέλλοντας αλλαγή της διαδικασίας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση μετά τις 30 Αυγούστου. Παράλληλα, παρατείνεται και η διάρκεια ισχύος των δελτίων εκπαίδευσης εξέτασης των υποψηφίων οδηγών.

Οι νέες παρατάσεις έρχονται ως συνέπεια των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τις εξετάσεις οδήγησης, χωρίς να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα η πολιτεία για την εφαρμογή του. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, από σήμερα «παύει να εφαρμόζεται η διενέργεια δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς» για την ανανέωση της άδειας οδήγησης σε όσους έχουν ξεπεράσει το 74ο έτος της ηλικίας τους (είχε θεσπιστεί με τον ν. 4530/18 και τροποποιήθηκε με τον 4599/19). Εξαιρούνται όσοι είχαν κριθεί απορριπτέοι στις δοκιμασίες, «για τους οποίους συνεχίζεται η διαδικασία, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις», αναφέρει το υπουργείο.

Οσοι επιθυμούν να ανανεώσουν το δίπλωμά τους, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση, από τις 30 Αυγούστου έως τις 31 Οκτωβρίου, στις αρμόδιες υπηρεσίες μεταφορών και επικοινωνιών των Περιφερειών, καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ώστε να παραταθεί η ισχύς του έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Οσοι είχαν ήδη λάβει παράταση, πρέπει να την παραδώσουν υποβάλλοντας αίτηση για περαιτέρω. Μάλιστα, η απόφαση περιλαμβάνει και υπόδειγμα της βεβαίωσης που θα χορηγείται στους ενδιαφερομένους, καθώς οι υπηρεσίες δεν είχαν μέχρι σήμερα λάβει σαφείς οδηγίες για το πώς θα πρέπει να είναι διατυπωμένο το έγγραφο αυτό.

Αλλαγή της διάταξης

Ο κ. Καραμανλής σε συνέντευξή του (ΣΚΑΪ) προανήγγειλε αλλαγή της διάταξης. «Σε καμία χώρα της  Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν υπάρχει αυτό το καθεστώς, για τους ανθρώπους άνω των 74 ετών. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, σήμερα να ερχόμαστε και να ταλαιπωρούμε αυτή την κατηγορία πολιτών. Οι υπηρεσίες του υπουργείου, μου έχουν πει ότι μόνο 15 ή 20 από όλους τους 74άρηδες έχουν κοπεί. Επομένως, πρέπει να το δούμε με σοβαρότητα. Προτεραιότητά μας είναι να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Ειδικά οι πολίτες αυτής της ηλικίας», ανέφερε. Οπως εξήγησε, η νέα διαδικασία θα περιλαμβάνει μόνο ιατρικές εξετάσεις.

Με άλλη απόφαση, το υπουργείο έδωσε νέα παράταση στα «δελτία εκπαίδευσης – εξέτασης» υποψηφίων οδηγών, η ισχύς των οποίων έληγε στο τέλος του μήνα. Οπως προβλέπεται, όσα δελτία είχαν εκδοθεί έως και το τέλος του 2015, θα ισχύουν έως το τέλος του 2019, ενώ όσα είχαν εκδοθεί μέσα στο 2016, παρατείνονται για ένα έτος από την ημερομηνία λήξης τους. Αιτία, «η συσσώρευση πολύ μεγάλου αριθμού φακέλων στην πλειονότητα των υπηρεσιών και η συνεχιζόμενη αδυναμία διενέργειας εξετάσεων».

Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι με τροπολογία που θα κατατεθεί σε έναν από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησης, θα επαναφέρεται σε ισχύ για τουλάχιστον έξι μήνες το παλαιό σύστημα εξετάσεων οδήγησης, καθώς το Δημόσιο δεν είχε φροντίσει να προμηθευθεί τον εξοπλισμό που το νέο σύστημα προβλέπει (λ.χ. κάμερες).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή