ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαφάρι για 60.000 κακοπληρωτές υψηλού εισοδήματος προανήγγειλε ο Κ. Χατζηδάκης

Σαφάρι για 60.000 κακοπληρωτές υψηλού εισοδήματος προανήγγειλε ο Κ. Χατζηδάκης

Οι μισές οφειλές προς τη ΔΕΗ προέρχονται από 60.000 καταναλωτές με υψηλό εισόδημα επανέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ακόμη και για τον κίνδυνο μπλακ άουτ: «Φοβάμαι ακόμα και για μπλακ άουτ στη ΔΕΗ και γι' αυτό δεν κοιμάμαι τα βράδια», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ενώ αναφερόμενος στα προβλήματα της ΔΕΗ, επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης και της νέας ηγεσίας της Επιχείρησης που θα ανακοινωθεί σύντομα, θα είναι οι 60.000 καταναλωτές υψηλού εισοδήματος που χρωστούν 800 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και δεν πληρώνουν.

«Υπάρχει η θεωρία σε πολλά μέσα ενημέρωσης ότι οι φτωχοί χρωστούν στη ΔΕΗ, προφανώς και πολλοί φτωχοί χρωστούν στη ΔΕΗ, αλλά η κατεύθυνσή μας είναι να μην υπάρχει πίεση σε αυτούς, αλλά να υπάρχει πίεση σε αυτούς που παριστάνουν τους φτωχούς αλλά δεν είναι. Εδώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και θα είμαστε αμείλικτοι. Προφανώς έχουμε κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις» είπε και δεσμεύθηκε ότι:  «θα αποκαλυφθούν όλα και θα μπει μια τάξη».

Ο υπουργός Ενέργειας παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις ρευματοκλοπές και τόνισε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα θα λυθεί με έξυπνους μετρητές, για τους οποίους θα διεξαχθεί σχετικός διαγωνισμός.

Αναφερόμενος στα εργοστάσια λιγνίτη, ο υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε πως εάν το ελληνικό κράτος είχε αποφασίσει να κλείσει τα εργοστάσια αυτά και να συνεχίσει να πληρώνει τους εργαζόμενους, τότε θα του κόστιζαν λιγότερο και πρόσθεσε πως η χώρα πρέπει να πάει σε σταδιακή απολιγνιτοποίηση με δίκαια μετάβαση: «Δεν είναι όμως καθόλου λογικό να λειτουργείς εργοστάσιο που αν το είχες κλείσει και πλήρωνες τους εργαζόμενους, θα σου στοίχιζε λιγότερο».

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε – όσον αφορά τα τιμολόγια της ΔΕΗ – την αύξηση του ποσού που θα εισπράττει η επιχείρηση, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτή η αύξηση δεν θα επηρεάσει τους καταναλωτές, καθώς θα αντισταθμιστεί από την ταυτόχρονη μείωση του ΦΠΑ όπως επίσης και με ένα ποσό από το πλεόνασμα του ΕΤΜΕΑΡ.