ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς «έσπασαν» τα ισόβια του Κορκονέα

Πώς «έσπασαν» τα ισόβια του Κορκονέα

«Εσπασε» η ισόβια κάθειρξη του Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας. Το δικαστήριο έκρινε χθες ένοχο τον ειδικό φρουρό της Αστυνομίας για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο», ωστόσο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του «πρότερου σύννομου βίου» και βάσει του Ποινικού Κώδικα του επέβαλε κάθειρξη 13 ετών.

Αν υπολογιστούν τα 11 χρόνια που έχει συμπληρώσει στη φυλακή ο Κορκονέας, καθώς και μεροκάματα που έχει κάνει ως έγκλειστος, τότε θα μπορούσε να ζητήσει άμεσα την αποφυλάκισή του. Στο άκουσμα της ποινής, η συνήγορος της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αντέδρασε λέγοντας προς την έδρα του δικαστηρίου ότι με αυτή την απόφαση «οπλίζεται το χέρι του επόμενου Κορκονέα».

Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας έκρινε αθώο «λόγω έλλειψης δόλου» τον δεύτερο κατηγορούμενο για την ίδια υπόθεση, ειδικό φρουρό Βασίλη Σαραλιώτη. Πρωτοδίκως, ο Σαραλιώτης είχε καταδικαστεί σε δεκαετή κάθειρξη, αλλά αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους το 2011. Σε πρώτο βαθμό, ο Κορκονέας είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και κρατείτο στις φυλακές Δομοκού.

Εντεκα χρόνια έχουν περάσει από τη νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου 2008, όταν ο Κορκονέας πυροβόλησε με το υπηρεσιακό όπλο του δύο φορές, στην οδό Τζαβέλλα στα Εξάρχεια, στοχεύοντας προς το μέρος όπου βρίσκονταν νεαρά άτομα. Η μία σφαίρα χτύπησε σε τσιμεντένια μπάλα στο οδόστρωμα και βρήκε στο στήθος τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, σκοτώνοντάς τον ακαριαία. Μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου ξέσπασαν τις επόμενες ημέρες ταραχές στην Αθήνα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, του δικαστηρίου που θα έκρινε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση, είχε προτείνει να μετατραπεί η κατηγορία που βάρυνε τον Κορκονέα σε «ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο» και να αθωωθεί ο Σαραλιώτης. Ακόμη, είχε αναφέρει στην αγόρευσή του ότι ο Γρηγορόπουλος ήταν «ο άτυχος της στιγμής» και ότι αποδεικνύεται για τον Κορκονέα ότι «δεν υπήρχε άμεσος δόλος να σκοτώσει τα άτομα που ήταν απέναντί του». Παράλληλα είχε τονίσει ότι ο ειδικός φρουρός «ήθελε να δείξει τα προσόντα του και την ανωτερότητά του, την προσωπική και όχι την ανωτερότητα της Αστυνομίας, και ενήργησε μέσα σε θυμό και αγανάκτηση, μια συμπεριφορά η οποία κρίνεται επιπόλαια, αντιυπηρεσιακή και αντιεπιχειρησιακή».

Στην πρώτη συνεδρίαση του Εφετείου, τον Δεκέμβριο του 2016, ερωτηθείς από την έδρα εάν είχε να κάνει κάποιο πρώτο σχόλιο, ο Κορκονέας εμφανίστηκε αμετανόητος. Είχε πει ότι είναι αθώος και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν 15χρονο». Οταν έφθασε η ώρα της απολογίας του, φάνηκε να αλλάζει στάση. «Δεν μπορούν να εκφραστούν με λόγια η συγγνώμη, η λύπη αλλά και όλα όσα αισθάνομαι. Μακάρι να μπορούσα να αλλάξω τα πάντα», είχε πει, ενώ η πολιτική αγωγή χαρακτήρισε τη συγγνώμη του ανειλικρινή.

Πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η πολύκροτη δίκη. Η απόφαση αναμενόταν για τα μέσα Ιουνίου, ορίστηκε όμως νέα ημερομηνία λόγω ασθένειας του συνηγόρου υπεράσπισης.