Στα πρώτα 250 ΑΕΙ διεθνώς το Παν. Αθηνών

Στα πρώτα 250 ΑΕΙ διεθνώς το Παν. Αθηνών

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη 219η θέση της νέας παγκόσμιας κατάταξης πανεπιστημίων «Webometrics Ranking of World Universities» για το β΄ εξάμηνο του 2019 έφθασε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο της λίστας.

Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη κατάταξη περιλαμβάνονται περίπου 12.000 πανεπιστήμια παγκοσμίως, από τα 28.000 για τα οποία συγκεντρώθηκαν στοιχεία. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται και 76 ελληνικά πανεπιστήμια, ΑΤΕΙ και ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (κολέγια). Στην παγκόσμια κατάταξη ακολουθεί το ΑΠΘ, στη θέση 293 (στην Ευρώπη είναι 70ό μεταξύ 5.832 πανεπιστημίων), το ΕΜΠ, στη θέση 382, ενώ την πρώτη πεντάδα κλείνουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στη θέση 540, και το Πανεπιστήμιο Πατρών, στη θέση 564.

Η κατάταξη καταρτίζεται από τη Cybermetrics (CCHS), μια μονάδα του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών (Spanish National Research Council – CSIC), που αποτελεί και το κύριο ερευνητικό ίδρυμα της Ισπανίας. Δίνει πληροφορίες για περισσότερα από 28.000 πανεπιστήμια, σύμφωνα με την παρουσία τους στο Διαδίκτυο και την απήχηση του ερευνητικού τους έργου. Τα πανεπιστήμια κατατάσσονται με κριτήρια που αφορούν κυρίως στην παρουσία και τη δημοτικότητά τους στον παγκόσμιο ιστό, στην επίδραση του ερευνητικού έργου τους, όπως αυτή αποτυπώνεται στον συνολικό αριθμό ετεροαναφορών των άρθρων και των δημοσιεύσεων των καθηγητών και των ερευνητών τους, αλλά και στο ποσοστό των δημοσιεύσεών τους, που βρίσκεται στο 10% των πλέον «διαβασμένων» και σημαντικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ, η «Webometrics Ranking of World Universities» θεωρείται από τους πλέον έγκυρους πίνακες κατάταξης παγκοσμίως, διότι στηρίζεται σε στοιχεία άμεσα επαληθεύσιμα στο Διαδίκτυο και όχι σε δείκτες που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε συνεντεύξεις, ερωτηματολόγια και «έρευνες γνώμης», οι οποίοι διακατέχονται σε κάποιες περιπτώσεις από μεροληψία ή υποκειμενισμό. Βασική αρχή της συγκεκριμένης κατάταξης είναι ότι, στη σημερινή εποχή, η πλειονότητα των σημαντικότερων δραστηριοτήτων ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος πρέπει να ανακλάται κατ’ ανάγκην στον παγκόσμιο ιστό. Η κατάταξη δημοσιεύεται από το 2004 και ανανεώνεται δύο φορές τον χρόνο, κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή