ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστολή του Αρχιεπισκόπου στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

epistoli-toy-archiepiskopoy-ston-patriarchi-ierosolymon-2332749

Ενταση στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων προκαλεί το ζήτημα της υγείας του πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απέστειλε χθες επιστολή στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, με την οποία εκφράζει τη συγγνώμη του επειδή δεν τον ενημέρωσε σχετικά με την πρόσκληση που επέδωσε στον κ. Ειρηναίο να έρθει στην Ελλάδα για να του παρασχεθεί περίθαλψη και φιλοξενία.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη ενόχληση του κ. Θεόφιλου, την οποία και εξέφρασε με επιστολή που έστειλε προς τον κ. Ιερώνυμο στα τέλη Ιουλίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Θεόφιλος, με την επιστολή του, εξέφραζε «τη λύπη του» για «την παρεμβατική», όπως τη χαρακτήριζε, συμπεριφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος και ζητούσε από τον Αρχιεπίσκοπο για οποιαδήποτε πληροφορία επιθυμεί σχετικά με την πορεία της υγείας του κ. Ειρηναίου, να απευθυνθεί στο Πατριαρχείο. Διαβεβαίωνε επίσης ότι η Αγιοταφική Αδελφότητα, ως αρμόδια, «ενεργεί οφειλετικώς και αδιακόπως την επιμέλειαν της υγείας» του πρών Πατριάρχη.

Στη δική του απαντητική επιστολή ο κ. Ιερώνυμος παρακαλεί για την κατανόηση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων και εκφράζει τη συγγνώμη του, διότι «διέλαθε της σκέψεως εν τω κυκεώνι των προβλημάτων» να ζητηθεί η άδεια του Πατριαρχείου προκειμένου να προσφερθεί κάθε δυνατή βοήθεια «προς τον αδελφό μας Ειρηναίο» για την περίθαλψη της υγείας του. Στην επιστολή του ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τονίζει πάντως ότι το ενδιαφέρον για την υγεία του σεβαστού προκατόχου του Πατριάρχη παραμένει αδιάπτωτο και, γι’ αυτόν τον λόγο, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών εμμένει στην προθυμία της να πράξει οτιδήποτε απαιτούν οι παρούσες ανάγκες για την αντιμετώπιση του όλου ζητήματος.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ιερώνυμος την Παρασκευή 9 Αυγούστου δέχθηκε στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών την επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Αντώνη Διαματάρη, ο οποίος υπογράμμισε στον Μακαριώτατο ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου κινούνται γοργά για τη διάθεση των απαραίτητων διπλωματικών εγγράφων στον Ειρηναίο, ώστε να μπορέσει να έλθει στην Ελλάδα το ταχύτερο δυνατόν.