Αναβολή για τη δίχρονη προσχολική αγωγή

Αναβολή για τη δίχρονη προσχολική αγωγή

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναβολή της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής από τον προσεχή Σεπτέμβριο σε 13 δήμους της χώρας που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες υποδομές για τα τετράχρονα της περιοχής τους, προχώρησε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Πρόκειται για τους Δήμους Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Παιανίας, Ραφήνας-Πικερμίου, Μαραθώνα, Σαρωνικού, Κομοτηνής, Κεντρικής Κέρκυρας, Μαλεβιζίου Ηρακλείου Κρήτης, Κω και Ρόδου, η ένταξη των οποίων στην υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση μετατέθηκε, με κοινή απόφαση της υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, για το διδακτικό έτος 2020-2021. Οπως δήλωσαν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός κ. Ζαχαράκη, έχει ήδη ληφθεί μέριμνα σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «προκειμένου παιδιά που διαμένουν σε αυτούς τους δήμους να ενταχθούν το φετινό διδακτικό έτος, κατά το δυνατόν, σε δομές προσχολικής αγωγής με την έναρξη της σχολικής χρονιάς» (σε δημοτικές ή ιδιωτικές δομές).

Ευθύνες για αυτή την εξέλιξη επιρρίπτει η ηγεσία του υπουργείου στην προηγούμενη κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί ότι δεν φρόντισε να επιλύσει πρακτικά ζητήματα για την εφαρμογή του προγράμματος. «Εξαρχής ταχθήκαμε υπέρ της καθιέρωσης δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Στηλιτεύσαμε, ωστόσο, ως αντιπολίτευση τότε, το γεγονός ότι δεν είχε ληφθεί μέριμνα για την επίλυση πρακτικών ζητημάτων, όπως υποδομών, τα οποία θα έκριναν και την επιτυχία του εγχειρήματος», αναφέρουν με δήλωσή τους οι κ. Κεραμέως και Ζαχαράκη, προσθέτοντας ότι, εκ των πραγμάτων, επαληθεύτηκαν. «Συνήθιζε, άλλωστε, η απελθούσα κυβέρνηση, πρώτα να νομοθετεί και κατόπιν εορτής να αναζητεί τρόπους εφαρμογής της νομοθετημένης ρύθμισής της».

Σημειώνεται ότι το σχολικό έτος 2018-2019 η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση εφαρμόστηκε σε 184 από τους 325 δήμους της επικράτειας. Για το επόμενο σχολικό έτος 2019-2020 αποφασίστηκε η επέκτασή της σε επιπλέον 116 δήμους. Με την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα ηγεσία του υπουργείου ενημερώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι 52 από τους 116 δήμους, εξέφρασαν αδυναμία εφαρμογής του μέτρου λόγω έλλειψης υποδομών. Επειτα από ενέργειες του υπουργείου Παιδείας, των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης των ΟΤΑ και Ενώσεων Εκπαιδευτικών, ο αριθμός των δήμων που εκφράζουν πλέον, μερικώς ή ολικώς, αδυναμία ένταξης στο πρόγραμμα μειώθηκε σε 13, οι οποίοι τελικά θα ενταχθούν στην τρίτη φάση του προγράμματος (έναρξη 2020-2021), στην οποία συνολικά θα συμμετέχουν 40 δήμοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT