ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προς Καλαμάτα αναχώρησε τo ιρανικό δεξαμενόπλοιο

Προς Καλαμάτα αναχώρησε τo ιρανικό δεξαμενόπλοιο

ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ. «Πρώτη μεγάλη δοκιμασία της εξωτερικής πολιτικής του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» χαρακτήρισε το πρακτορείο Reuters την αναχώρηση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου «Adrian Darya» από το Γιβραλτάρ με πιθανό προορισμό το λιμάνι της Καλαμάτας. Οι Αρχές του Γιβραλτάρ επέτρεψαν τον απόπλου του σούπερ τάνκερ απορρίπτοντας το αίτημα των ΗΠΑ για εφαρμογή αμερικανικών κυρώσεων που αποσκοπούν στον μηδενισμό των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου. Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Γιβραλτάρ, που αποτελεί βρετανική κτήση, ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν δεσμεύουν την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το «Adrian Darya», πρώην «Grace 1», βρισκόταν από τις 4 Ιουλίου ακινητοποιημένο στα Στενά του Γιβραλτάρ, υπόθεση που ανέβασε τη θερμοκρασία των σχέσεων Βρετανίας – Ιράν και οδήγησε την Τεχεράνη στο να δεσμεύσει, ως αντίποινα, το υπό βρετανική σημαία «Stena Impero» στα Στενά του Ορμούζ.

Το Γιβραλτάρ επέτρεψε τον απόπλου του «Adrian Darya» την Πέμπτη, ύστερα από πυρετώδεις διπλωματικές διεργασίες, προς μεγάλη απογοήτευση «γερακιών» της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον. Μία ημέρα αργότερα έφθασε στο Γιβραλτάρ το αίτημα των ΗΠΑ για νέα δέσμευση του υπερδεξαμενόπλοιου, το οποίο μεταφέρει 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου, εκτιμώμενης αξίας 130 εκατ. δολαρίων.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες ότι το «Adrian Darya» κατευθύνεται προς την Καλαμάτα, όπου υπολογίζεται να φθάσει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, καθώς κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση. Οι πληροφορίες για τον προορισμό του δεξαμενόπλοιου αντλήθηκαν από την υπηρεσία εντοπισμού πλοίων Refinitiv. Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ ενδέχεται να εκδώσουν νέα εντολή κατάσχεσης, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσάβι έκανε λόγο για «βαριές συνέπειες». «Μια τέτοια ενέργεια, ή ακόμη και η αναφορά σε αυτήν, θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην ανοικτή θάλασσα», είπε.