Προτεραιότητα η στρατηγική για άτομα με αναπηρία

Προτεραιότητα η στρατηγική για άτομα με αναπηρία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκεκριμένες πτυχές της στρατηγικής της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ατόμων με αναπηρία ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο Ιωάννη Βαρδακαστάνη και εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης» την υλοποίηση της συγκεκριμένης πολιτικής και τόνισε ότι ο συντονισμός της στρατηγικής θα γίνεται σε επίπεδο πρωθυπουργικού γραφείου, με εποπτεύοντα τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, «έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα έχει τα οριζόντια χαρακτηριστικά που απαιτούνται».

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Γεραπετρίτης ανέλυσε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που αφορούν τα άτομα με αναπηρία και δήλωσε ανοιχτός στον διάλογο και σε προτάσεις για τη διαμόρφωση των πολιτικών και των νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν, ενώ ο κ. Βαρδακαστάνης κατέθεσε τις θέσεις-προτάσεις της συνομοσπονδίας.

Μεταξύ των προτάσεων που συζητήθηκαν και θα προωθηθούν προς υλοποίηση είναι:

• Η συγκρότηση διαρκούς τεχνικής επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων και της συνομοσπονδίας για θέση και επεξεργασία προτάσεων.

• Η δημιουργία Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας σε επίπεδο πρωθυπουργού, η οποία θα επιβλέπει την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τα ΑμεΑ και θα εισηγείται ρυθμιστικές παρεμβάσεις.

• Η άμεση ενσωμάτωση του προστατευτικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα κωδικοποιεί τις διάσπαρτες νομοθετικές διατάξεις και θα εισάγει τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

Ο κ. Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε στο τετραετές πρόγραμμα δημόσιων πολιτικών για άτομα με αναπηρία που επεξεργάζεται η συνομοσπονδία και εκτίμησε ότι «η χώρα είναι έτοιμη για μια εξαιρετική μεταρρυθμιστική προσπάθεια στα ζητήματα των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία». Πρόσθεσε ότι σε 15 ημέρες η χώρα θα εξεταστεί από την Επιτροπή του ΟΗΕ και ότι «τώρα μπορεί σε αυτό το νέο ξεκίνημα που κάνει να θέσει και τα θέματα των ατόμων με αναπηρία στο επίκεντρο της πολιτικής».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε «την απόλυτη αφοσίωσή του στην υλοποίηση μιας τολμηρής πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία», σημειώνοντας ότι «με κάποιο τρόπο αποτελεί και έναν φόρο τιμής προς ένα πρόσωπο, τη Μαρίκα Μητσοτάκη, η οποία πρώτη με θάρρος τότε και με κόστος έβαλε στον δημόσιο διάλογο τα ζητήματα της αναπηρίας, μιλώντας η ίδια για το πρόβλημά της, ίσως σε μια εποχή που η κοινωνία δεν ήταν ακόμη έτοιμη και ώριμη να μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά». Ο υπουργός Επικρατείας και ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ συμφώνησαν να βρίσκονται σε τακτική επαφή για την εφαρμογή των μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή