ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Σβήσε το τσιγάρο, σε παρακαλώ»

svise-to-tsigaro-se-parakalo-2333882

«Αυτό το όμορφο τετράδιο που θ’ ανοίξεις, θα σε μάθει πώς, ποτέ σου να μην καπνίσεις! Πώς ν’ αγαπάς τη ζωή, να γελάς συχνά, να πετάς από υγεία, χαρά και ομορφιά!». Αυτή είναι η εισαγωγή στο τετράδιο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Μαθαίνω να μην καπνίζω» της πρωτοβουλίας SmokeFreeGreece, που ενσωματώνει μια σειρά από μηνύματα προς τους μικρούς μαθητές, με κεντρικό στόχο να τους κατευθύνει να στρέψουν την πλάτη στο κάπνισμα, να τους μεταδώσει με εύληπτο τρόπο τη σημασία ενός υγιούς τρόπου ζωής και της ένταξης στην καθημερινότητά τους καλών συνηθειών, όπως ο αθλητισμός. Το τετράδιο αυτό, μαζί με άλλο εκπαιδευτικό υλικό, παρουσίασαν χθες στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο Παναγιώτης Μπεχράκης, πνευμονολόγος – εντατικολόγος και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Ελεγχο του Καπνίσματος του υπουργείου Υγείας και η Βάσω Ευαγγελοπούλου, πνευμονολόγος – εντατικολόγος του Ερευνητικού Εργαστηρίου George D. Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, με τους οποίους συναντήθηκε.

Το υπουργείο Παιδείας έχει εντάξει στις προτεραιότητές του τον εμπλουτισμό του σχολικού προγράμματος σπουδών και την ένταξη σε αυτό ύλης και δραστηριοτήτων για τον πληρέστερο εφοδιασμό των μαθητών με απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες. Και, ασφαλώς, μία από τις κομβικές παραμέτρους στον σχεδιασμό αυτό είναι η μετάδοση γνώσης στους μικρούς μαθητές για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία βλαβερές συνήθειες και εξαρτήσεις, όπως το κάπνισμα και, αντίθετα, τα οφέλη από τη διαμόρφωση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Ο καθηγητής κ. Μπεχράκης, που έχει αναλάβει να «τρέξει» την προώθηση της αντικαπνιστικής εκστρατείας και την εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νόμου και η κ. Ευαγγελοπούλου ζήτησαν της αρωγή του υπουργείου Παιδείας στα προγράμματα ενημέρωσης των μαθητών και πρόληψης κατά του καπνίσματος, που διενεργούν με τη συνδρομή ενός επιτελείου διακεκριμένων επιστημόνων. Η πρωτοβουλία SmokeFreeGreece ξεδιπλώνει τη δράση της μέσα από μια «βεντάλια» πρωτοβουλιών: κάθε χρόνο, από κοινού με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδος, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, διοργανώνουν το πανελλήνιο μαθητικό συνέδριο «Παιδεία Για Εναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα». Επιπλέον, διαθέτει εκπαιδευτικό υλικό σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το τετράδιο «Μαθαίνω να μην καπνίζω» έχει τυπωθεί και έχει διανεμηθεί σε περισσότερους από 320.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα και είναι διαθέσιμο και στην αγγλική γλώσσα. Για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει παραχθεί το μαθητικό σημειωματάριο με τίτλο «Παιδεία για Εναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα», το οποίο έχει διανεμηθεί σε 45.000 μαθητές σε όλη τη χώρα. Για τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς έχει παραχθεί το βιβλίο «Παιδεία για έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα», ομαδικό έργο ενός επιτελείου διακεκριμένων επιστημόνων, που προσεγγίζουν πολύπλευρα το ζήτημα.

Η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ενταχθούν στις νέες θεματικές που θα ενισχύσουν το υπάρχον πρόγραμμα σπουδών η καταπολέμηση των εξαρτήσεων και η προαγωγή ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ανάμεσα στις νέες θεματικές θα είναι, επίσης, ο εθελοντισμός, η περιβαλλοντική προστασία, η προφύλαξη από φυσικές καταστροφές.