ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τραμπ: Ελπίζω να μη χρειαστεί επιβολή δασμών στα γερμανικά αυτοκίνητα

Τραμπ: Ελπίζω να μη χρειαστεί επιβολή δασμών στα γερμανικά  αυτοκίνητα

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως συζήτησε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα χρειαστεί να εξετάσει την επιβολή δασμών στα γερμανικά αυτοκίνητα.

Ο Τραμπ έκανε τη δήλωση αυτή στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στο Μπιαρίτς, για την οποία ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως ήταν παραγωγική.

Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της σήμερα στους δημοσιογράφους πως η Γερμανία θέλει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει σε μια εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες το συντομότερο δυνατόν.

«Θέλουμε να συζητήσουμε τώρα τη διεξαγωγή βαθύτερων συνομιλιών μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους ενημερώνοντάς τους μαζί με τον Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

«Ενδιαφερόμαστε πολύ να ενταθεί το εμπόριό μας. Πιστεύω πως μπορούμε να βρούμε λύσεις», πρόσθεσε η Μέρκελ. «Η Γερμανία εργάζεται σκληρά γι' αυτό μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ», τόνισε.

Ο Τραμπ δήλωσε ακόμη σήμερα πως η Γαλλία και οι ΗΠΑ «πλησιάζουν» σε μια συμφωνία για τη φορολόγηση των γιγάντιων αμερικανικών εταιρειών του Ίντερνετ. Ο αμερικανός πρόεδρος τάσσεται εναντίον της ψήφισης από τη Γαλλία ενός φόρου επί του τζίρου των αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων.

«Προσεγγίζουμε ο ένας τον άλλο. Θέλουν μια συμφωνία και θα δούμε αν θα την επιτύχουμε. Είμαστε κοντά», απάντησε ο Τραμπ σε ερώτηση σχετικά με μια ενδεχόμενη συμφωνία με τη Γαλλία πάνω σ' αυτό το ευαίσθητο ζήτημα και ενώ ο αμερικανός πρόεδρος είχε απειλήσει να φορολογήσει το γαλλικό κρασί σε αντίποινα για τον γαλλικό φόρο στους αμερικανικούς γίγαντες του Ίντερνετ.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ δέχθηκε τον αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν στην οικία του στο Σεν-Πε-σιρ-Νιβέλ, ένα χωριό όχι μακριά από το Μπιαρίτς, για να μιλήσουν για το θέμα αυτό.