ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικές: Σήμερα οι βάσεις εισαγωγής – Πτωτικό αναμένεται το γενικό πρόσημο

panelsxoleio--2
anakoinwsh-t--2

Αγωνία τέλος για 94.787 υποψηφίους και τις οικογένειές τους, που περιμένουν να μάθουν εάν οι πολυετείς κόποι για την εισαγωγή τους σε σχολή ΑΕΙ ή ΤΕΙ καρποφόρησαν. Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής θα γίνει σήμερα, μετά τις 11 π.μ. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας: α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Oνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, στα οποία θα αναρτηθούν εντός της ημέρας. Oι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

Οι εγγραφές των επιτυχόντων σε ιδρύματα που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας (όχι των υπουργείων Aμυνας και Προστασίας του Πολίτη) θα γίνουν ηλεκτρονικά κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις γραμματείες των τμημάτων.

Για όσους πρωτοετείς φοιτητές ενδιαφέρονται να πάρουν μετεγγραφή, η προθεσμία αρχίζει αρχές Νοεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι, μέσω της ειδικής εφαρμογής μετεγγραφών στην ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr, υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση μετεγγραφής τους. Οι αιτούντες έχουν δικαίωμα υποβολής μίας και μόνο ηλεκτρονικής αίτησης μετεγγραφής για αντίστοιχη σχολή ή τμήμα έως δύο διαφορετικών ΑΕΙ. Με βάση τον νόμο, ο αριθμός των μετεγγραφών που θα εγκριθούν θα είναι έως 15% του αριθμού των εισακτέων κάθε σχολής και τμήματος. Η επιλογή θα γίνει με μοριοδότηση των αιτούντων, με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Κατόπιν, οι αιτούντες οφείλουν να προσκομίσουν την εκτύπωση της ηλεκτρονικής τους αίτησης στο ίδρυμα υποδοχής τους, μαζί με τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τα όσα δήλωσαν.

Τα στατιστικά στοιχεία των βαθμών πρόσβασης των συνολικά 94.787 υποψηφίων –εκ των οποίων οι 81.244 από τα γενικά λύκεια και οι 12.543 από τα επαγγελματικά λύκεια–, που θα διεκδικήσουν συνολικά 79.631 θέσεις στα ΑΕΙ, που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας, επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων εισαγωγής, με το γενικό πρόσημο να είναι πτωτικό. Βεβαίως, αναμένονται διαφοροποιήσεις στα πρόσημα και στις ταχύτητες των βάσεων εισαγωγής των τμημάτων κάθε επιστημονικού πεδίου.

Την πτώση ενισχύουν τα αποτελέσματα για τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, στα οποία οι Eλληνες υποψήφιοι εισάγονται με κριτήριο την επίδοσή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις και έχοντας συμπληρώσει μηχανογραφικό δελτίο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Σπύρου Μιχαλούλη, της εταιρείας Orientum Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας, σε 28 από τα 30 τμήματα υπήρξε πτώση από 4.683 έως 222 μόρια. Εξ αυτών, στα 20 η πτώση ήταν μεγαλύτερη των 1.000 μονάδων. Aνοδος υπήρξε μόνο σε 2 από τα 30 τμήματα: στο Δημοσιογραφίας κατά 394 μόρια και στο Πληροφορικής κατά 211 μόρια.