ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον Ασπρόπυργο μεταφέρονται οι φυλακές Κορυδαλλού

ston-aspropyrgo-metaferontai-oi-fylakes-korydalloy-2335901

Οι κλειστές, ερειπωμένες εγκαταστάσεις παλιάς βάσης του ΝΑΤΟ στη θέση «Γήπεδο Αμερικανικής Ευκολίας», στον Ασπρόπυργο, κρίθηκαν από τα μέλη ειδικής επιτροπής οι πλέον κατάλληλες για την ανέγερση των νέων φυλακών Κορυδαλλού. Αυτό το σημείο προτάθηκε από την ειδική επιτροπή για τη μεταφορά των φυλακών, στην οποία μετέχουν εμπειρογνώμονες της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι βασικές προϋποθέσεις που είχαν τεθεί από την κυβέρνηση ήταν να βρίσκεται το σημείο κοντά στην Αθήνα και στα δικαστήρια και να έχει εύκολη και άμεση πρόσβαση σε μεγάλο οδικό άξονα, στη συγκεκριμένη περίπτωση στην Αττική Οδό. Η γειτνίαση με μεγάλο οδικό άξονα θα διευκολύνει τις μεταγωγές κρατουμένων στα δικαστήρια, αλλά και τις μετακινήσεις των υπαλλήλων και των συγγενών των κρατουμένων κατά τις επισκέψεις τους. Κοντά στο σημείο που προτάθηκε, βρίσκεται το Θριάσιο Νοσοκομείο, ενώ υπάρχουν άλλα κτίρια στην περιοχή που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Ο χώρος που έχει προταθεί από την επιτροπή είναι έκτασης 93 στρεμμάτων. Εκεί, σύμφωνα με την πεντασέλιδη πρόταση της επιτροπής, αναμένεται να χτιστούν δύο κτίρια για την κράτηση υποδίκων. Κάθε κτίριο θα έχει τη δυνατότητα να υποδεχθεί 600-700 άτομα. Αλλες περιοχές που είχαν εξεταστεί ως πιθανοί τόποι μεταφοράς των φυλακών ήταν ο Αυλώνας και η Μαλακάσα. Ο Αυλώνας είχε μεγάλες πιθανότητες επιλογής, καθώς εκεί υπάρχουν ήδη εγκαταστάσεις από στρατόπεδο και φυλακές ανηλίκων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Τελικά, και οι δύο λύσεις απορρίφθηκαν λόγω της απόστασής τους από την Αθήνα. Στόχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι, οι νέες φυλακές να είναι υπερσύγχρονες, εξοπλισμένες με εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και να ακολουθούν τα πρότυπα αντίστοιχων καταστημάτων κράτησης του εξωτερικού.