ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η μαρτυρία που ξεκλειδώνει την κλοπή στρατιωτικού υλικού στη Λέρο – Σε κλοιό τρία άτομα

Η μαρτυρία που ξεκλειδώνει την κλοπή στρατιωτικού υλικού στη Λέρο – Σε κλοιό τρία άτομα

Μία μαρτυρία που προέκυψε κατά το πλαίσιο της έρευνας για την κλοπή του στρατιωτικού υλικού στη Λέρο, φαίνεται να οδηγεί στη «λύση» του μυστηρίου της υπόθεσης.

Το χρονικό σημείο – κλειδί για την εξιχνίαση της κλοπής, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, είναι ο Σεπτέμβριος του 2018.

Τότε έγινε και η τελευταία αξιόπιστη καταμέτρηση του στρατιωτικού υλικού, στο πλαίσιο της αλλαγής διαχειριστή στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων (ΥΝΤΕΛ) της Λέρου.  Από την καταμέτρηση εκείνη δεν είχε προκύψει καμία απώλεια.

Ωστόσο, λίγες μέρες μετά την απογραφή, σύμφωνα πάντα με την εν λόγω  μαρτυρία, ο απελθών διαχειριστής μαζί με δύο άνδρες που υπηρετούσαν στα Ο.Υ.Κ επεσκέφθησαν τον νέο διαχειριστή που μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντά του και του ζήτησαν να τους παραχωρήσει πρόσβαση (τα κλειδιά και τους απαραίτητους κωδικούς) στην αποθήκη προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οπλισμός.

Οι διενεργούντες την έρευνα, επικεφαλής της οποίας είναι η Εισαγγελία του Ναυτοδικείου, φέρεται λοιπόν να καταλήγουν ότι η κλοπή του υλικού πιθανότατα συνέβη τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ενώ αξιολογείται ως πολύ πιθανή η εμπλοκή των τριών προσώπων

Ετσι, τόσο ο πρώην διαχειριστής όσο και οι δύο πρώην υπηρετούντες στα Ο.Υ.Κ, αναζητούνται πλέον προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις.

Ως πιθανότερο κίνητρο της κλοπής αναφέρεται αυτό της λαθρεμπορίας οπλισμού. Αλλωστε  προ διετίας είχε αποκαλυφθεί υπόθεση κλοπής 280.000 λίτρων πετρελαίου από τις δεξαμενές της ίδιας μονάδας του Πολεμικού Ναυτικού, στη Λέρο.

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, εκείνη η υπόθεση λαθρεμπορίας είχε αποκαλυφθεί όταν η φρεγάτα «Θεμιστοκλής», που είχε καταπλεύσει στη Λέρο για ανεφοδιασμό, φόρτωσε 90.000 αντί για 240.000 λίτρα, καθώς η δεξαμενή της ΥΝΤΕΛ ήταν άδεια,

Την εξέλιξη της έρευνας παρακολουθεί επιπλέον κλιμάκιο αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής, που έχει μεταβεί από την Τρίτη στο νησί, όπως επίσης και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

  • Σε σχετική ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού αναφέρει ότι «οι έρευνες αναφορικά με την υπόθεση της απώλειας στρατιωτικού υλικού από την Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ) από τις αρμόδιες Στρατιωτικές και Αστυνομικές αρχές, είναι σε πλήρη εξέλιξη» προσθέτοντας τα εξής: «Υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας, συνεχίζεται η προανακριτική διαδικασία. Το οριστικό αποτέλεσμά της, αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της έρευνας».