Στενεύει ο κλοιός για την κλοπή στη βάση της Λέρου

Στενεύει ο κλοιός για την κλοπή στη βάση της Λέρου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ κοντά στην εξιχνίαση της κλοπής στρατιωτικού υλικού από τη βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο βρίσκονται οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών Ασφαλείας που μετέχουν στην έρευνα για την υπόθεση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τρεις είναι οι βασικοί ύποπτοι, όπως πρώτη αποκάλυψε χθες η «Κ». Πρόκειται για ένα στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), που στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε διαχειριστής της αποθήκης με τον βαρύ οπλισμό, και δύο πρώην στελέχη της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ) που βρίσκονται σήμερα εκτός στρατεύματος.

Ο ένας από τους τρεις υπόπτους εντοπίστηκε και εξετάστηκε χθες. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πηγές ενημέρωσης, παραδέχθηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση. Οι Αρχές έφθασαν στα ίχνη τους χάρη στη μαρτυρία στελέχους του Π.Ν., που –όπως και οι τρεις ύποπτοι– υπηρέτησε στη βάση του Π.Ν. στη Λέρο. Ο τελευταίος φέρεται να κατέθεσε ότι οι τρεις ύποπτοι, αν και δεν είχαν δικαίωμα εισόδου, είχαν ζητήσει να μπουν στην αποθήκη με τα όπλα και τα πυρομαχικά, με πρόσχημα ότι ήθελαν να ελέγξουν το «αξιόμαχο» του οπλισμού. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Η κλοπή του οπλισμού έγινε αντιληπτή το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια απογραφής που έγινε ενόψει της αλλαγής του διαχειριστή της αποθήκης. Αμέσως σήμανε συναγερμός στο Γενικό Επιτελείο του Ναυτικού, ενώ δόθηκε εντολή να εμπλακούν στην έρευνα η Αντιτρομοκρατική και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Διαπιστώθηκε ότι της πρόσφατης απογραφής οπλισμού είχαν προηγηθεί, μία την 31η Δεκεμβρίου 2018, η οποία ωστόσο θεωρήθηκε εικονική, και μία ακόμη, τον Σεπτέμβριο του 2018, πριν από ακριβώς έναν χρόνο. Τότε, όπως και τώρα, άλλαζε ο διαχειριστής της αποθήκης και εκτιμάται ότι έγινε πράγματι λεπτομερής καταγραφή των όπλων και πυρομαχικών, δίχως να διαπιστωθεί απώλεια στρατιωτικού υλικού.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν στέλεχος της μονάδας αποκάλυψε ότι, μερικά εικοσιτετράωρα μετά την απογραφή του περυσινού Σεπτεμβρίου, ο απελθών διαχειριστής και δύο άνδρες της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών ζήτησαν από τον αξιωματικό υπηρεσίας τα κλειδιά και τον μυστικό κωδικό της αποθήκης, για να ελέγξουν τον οπλισμό. Η κίνησή τους αυτή θεωρήθηκε ένδειξη εμπλοκής στην κλοπή του οπλισμού και οι τρεις άνδρες μπήκαν στο μικροσκόπιο των Αρχών.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κίνητρό τους ήταν η πώληση των όπλων στη «μαύρη» αγορά, ενώ ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι, τα δύο πρώην στελέχη των ΟΥΚ να συνδέονται με ομάδες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της νύχτας, με έδρα τα νότια προάστια της Αττικής. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, πάντως, το ΓΕΝ επεσήμανε ότι οι έρευνες αναφορικά με την υπόθεση απώλειας είναι σε πλήρη εξέλιξη. «Υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας, συνεχίζεται η προανακριτική διαδικασία». Οι ανακρίσεις των υπόπτων αναμένεται να ολοκληρωθούν τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή