Δίκη με «φόντο» τα τρομοδέματα

Δίκη με «φόντο» τα τρομοδέματα

5' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Hταν 6 π.μ. της 28ης Οκτωβρίου 2017 όταν ο 29χρονος Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου βγήκε από την πολυκατοικία της οδού Αλκαμένους, όπου έμενε περιστασιακά. Είχε στην πλάτη του ένα μαύρο σακίδιο, στο ένα χέρι κρατούσε έναν μεγάλο μπλε σάκο και στο άλλο μια τσάντα για μεταφορά ηλεκτρονικού υπολογιστή. Στην είσοδο τον περίμενε με αναμμένα αλάρμ ένα ταξί. Βλέποντας τον Γιαγτζόγλου, ο οδηγός κατέβηκε, άνοιξε το πορτ μπαγκάζ και έβαλε μέσα τις αποσκευές. Αμέσως μετά, ο 29χρονος πήρε τη μαύρη σακούλα σκουπιδιών που είχε αφήσει στην είσοδο της πολυκατοικίας και πήγε να την πετάξει σε κάδο σκουπιδιών μερικά μέτρα πιο πέρα. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής που παρακολουθούσαν τη σκηνή κινήθηκαν προς το μέρος του με προτεταμένα τα όπλα και φωνάζοντας «αστυνομία – ακίνητος». Ο 29χρονος άφησε τη σακούλα στον δρόμο και έτρεξε για να ξεφύγει. Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής τον κυνήγησαν και μερικά μέτρα πιο μακριά τον συνέλαβαν.

Αυτό ήταν το φινάλε της έρευνας που ξεκίνησε οκτώ μήνες νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2017, όταν στο γραφείο του τέως υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε φτάσει ένας παγιδευμένος με εκρηκτικά φάκελος, ταχυδρομημένος από την Ελλάδα. Εκτοτε, ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου παραμένει κρατούμενος στο υπόγειο της ΣΤ΄ πτέρυγας του Κορυδαλλού, κατηγορούμενος για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», για απόπειρα ανθρωποκτονίας του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, την αποστολή παγιδευμένων φακέλων σε αξιωματούχους της Ε.Ε. κ.ά. Η «Κ» παρουσιάζει σήμερα τον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης, με αφορμή τη δίκη για ένα μέρος του κατηγορητηρίου που ξεκίνησε την Παρασκευή στο Β΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Η υπόθεση άρχισε να εκτυλίσσεται τη 15η Μαρτίου 2017, όταν στο ταχυδρομείο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας στο Βερολίνο έφτασε φάκελος αλληλογραφίας με στοιχεία αποστολέα «Αδωνις Γεωργιάδης – Νέα Δημοκρατία» και παραλήπτη τον κ. Σόιμπλε. Κατά τον έλεγχο, στο μηχάνημα x-ray διαπιστώθηκε ότι ο φάκελος ήταν παγιδευμένος με εκρηκτικά και εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς. Το επόμενο πρωί, με σύντομο κείμενό της στο Διαδίκτυο, την ευθύνη ανέλαβε η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»: «Αναλαμβάνουμε την αποστολή παγιδευμένου δέματος στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας στο πλαίσιο της εκστρατείας της 2ης πράξης του Σχεδίου Νέμεσις». Λίγες ώρες αργότερα, οι τηλεοράσεις διέκοψαν την κανονική ροή του προγράμματός τους και μετέδωσαν μια έκτακτη είδηση: «Εκρηξη παγιδευμένου φακέλου στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Παρίσι τραυματίζει γυναίκα υπάλληλο». Ο φάκελος-βόμβα είχε παραλήπτη τον υπεύθυνο του τομέα της Ευρώπης του ΔΝΤ Τζέφρεϊ Φρανκς και είχε «κοινά χαρακτηριστικά» με εκείνον που είχε βρεθεί 24 ώρες νωρίτερα στη Γερμανία.

Την 20ή Μαρτίου, αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής και υπάλληλοι των ΕΛΤΑ ήλεγξαν στο κέντρο διαλογής στο Κρυονέρι όλους τους φακέλους που είχαν συλλεγεί από υπαίθρια γραμματοκιβώτια του Νομού Αττικής και εντόπισαν οκτώ με χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνων που είχαν σταλεί σε Βερολίνο και Παρίσι. Τους ήλεγξαν με μηχάνημα x-ray και διαπιστώθηκε ότι οι δύο από αυτούς ήταν παγιδευμένοι με εκρηκτικά. Απενεργοποιήθηκαν με τη συνδρομή Ευρωπαίων πυροτεχνουργών και κατά την εξερεύνησή τους στη διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών εντοπίστηκε μείγμα DNA που εμπεριείχε το γενετικό αποτύπωμα ενός άγνωστου άνδρα, που –όπως προέκυψε από την εθνική βάση δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ.– είχε συμμετοχή σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας τον Μάιο του 2011. 

 
Ξετυλίγοντας το κουβάρι
 

Οι ερευνητές της Αντιτρομοκρατικής ανέσυραν εκείνη τη δικογραφία, ήλεγξαν ποιοι είχαν συλληφθεί σε συγκρούσεις με τα ΜΑΤ και επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στον 31χρονο σήμερα Γιαγτζόγλου. Οχι τυχαία, καθώς το διάστημα έως το 2014 ο νεαρός αναρχικός πραγματοποιούσε τακτικές επισκέψεις στα φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας», ενώ φιλοξενούσε στο πατρικό του σπίτι στο Ελληνικό τη νεαρή Αγγελική Σπυροπούλου (επίσης κατηγορούμενη για συμμετοχή στην οργάνωση) κάθε φορά που εκείνη ταξίδευε στην Αθήνα από την Κομοτηνή, όπου σπούδαζε. Μεσούσης της έρευνας, ένας παγιδευμένος με εκρηκτικά φάκελος έφτασε –εξαιτίας πλημμελών ελέγχων– στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου. Στις 6 μ.μ. της 25ης Μαΐου 2017 ο πρώην πρωθυπουργός επέστρεφε σπίτι του με μια μαύρη υπηρεσιακή Mercedes που οδηγούσε συνεργάτης του. Ενώ βρισκόταν στο πίσω κάθισμα, άνοιξε τον φάκελο και από την έκρηξη τραυματίστηκε σοβαρά στον θώρακα και στα πόδια. Σε ένα σελοτέιπ, στα υπολείμματα του φακέλου, αστυνομικοί εντόπισαν DNA του Γιαγτζόγλου.
 
Η έρευνα για το «ταμείο» και η επίσκεψη Γάλλων ανακριτών
 
Στα σακίδια πλάτης και τη σακούλα σκουπιδιών που μετέφερε τη στιγμή της σύλληψής του ο Γιαγτζόγλου, οι αστυνομικοί βρήκαν μεταξύ άλλων πρώτες ύλες για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, ευρήματα, όπως π.χ. αυτοκόλλητες ετικέτες που φέρονται να τον συνδέουν με τα τρομοδέματα σε Βερολίνο και Παρίσι, καθώς επίσης πλαστά δελτία ταυτότητας. Σε ένα από αυτά, οι αστυνομικοί «αναγνώρισαν» τον γραφικό χαρακτήρα της καταδικασμένης για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» Πόλας Ρούπα, με αποτέλεσμα την παραπομπή της σε δίκη για πλαστογραφία. Επιπλέον, προέκυψε ότι με μία από τις πλαστές ταυτότητες, με στοιχεία «Χρήστος Παναγιωτόπουλος», ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου είχε ανοίξει λογαριασμό στη Western Union, στον οποίο κατέθεταν μικροποσά συγγενείς κρατουμένων που εξέτιαν ποινές φυλάκισης για διακίνηση ναρκωτικών και εμπλοκή σε αμιγώς ποινικές υποθέσεις.
Δίκη με «φόντο» τα τρομοδέματα-1

Το εσωτερικό της Mercedes μέσα στην οποία ο Λουκάς Παπαδήμος είχε τραυματιστεί στις 25 Μαΐου 2017, όταν άνοιξε τον παγιδευμένο φάκελο. Τη φωτογραφία είχε δημοσιεύσει κατ’ αποκλειστικότητα η «Κ».

Κατόπιν εντολής του ειδικού εφέτη ανακριτή έγινε άρση τραπεζικού απορρήτου και κλήθηκαν σε απολογία δεκάδες άτομα που είχαν καταθέσει μικροποσά (π.χ. 50 ή 100 ευρώ) στον «επίμαχο» λογαριασμό. Σε βάρος ορισμένων από αυτούς, όπως και εναντίον του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου, ασκήθηκε τελικά δίωξη για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

 
Ανταλλαγή εγγράφων
 

Ο 31χρονος αναρχικός, πάντως, αρνείται ότι έχει εμπλοκή στην αποστολή των παγιδευμένων φακέλων. Για τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στην οδό Αλκαμένους ισχυρίστηκε ότι δεν ανήκαν στον ίδιο, αλλά ότι ανέλαβε να τα μεταφέρει για λογαριασμό «συντρόφου» του, στο πλαίσιο της αναρχικής αλληλεγγύης. Για το λεγόμενο «τρομοταμείο» είπε ότι άνοιξε τον λογαριασμό για να βοηθήσει έναν Σύρο ονόματι Χασάν, ο οποίος είχε δραπετεύσει από τη φυλακή και τα μέλη της οικογένειάς του κινδύνευαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Η υπόθεση τελικά διαχωρίστηκε και την Παρασκευή ξεκίνησε η δίκη για την αυτόφωρη σύλληψή του στην οδό Αλκαμένους. Αντίθετα, η ανάκριση για την αποστολή των φακέλων σε Βερολίνο, Παρίσι, όπως και για εκείνον εναντίον του κ. Παπαδήμου, παραμένει ανοικτή.

Η καθυστέρηση οφείλεται εν μέρει στην ανταλλαγή εγγράφων ανάμεσα στις δικαστικές και τις αστυνομικές αρχές της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εντάλματος έρευνας που ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της χώρας. Τον Ιούνιο του 2018, μάλιστα, την Αθήνα είχαν επισκεφθεί οκτώ Γάλλοι αξιωματούχοι, για συναντήσεις με Eλληνες ανακριτές και αστυνομικούς αναφορικά με την υπόθεση. Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν μια Γαλλίδα ανακρίτρια, που προΐσταται της έρευνας, ενώ μαζί της βρίσκονταν στελέχη της γαλλικής αστυνομίας. Συζητήθηκε, μάλιστα, το ενδεχόμενο ο Γιαγτζόγλου να εξεταστεί από τη Γαλλίδα ανακρίτρια στο πλαίσιο της «ευρωπαϊκής εντολής έρευνας», κάτι που τελικά δεν συνέβη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή