Πανικός από μία χημική αντίδραση στον Ασπρόπυργο

Πανικός από μία χημική αντίδραση στον Ασπρόπυργο

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν χθες το πρωί στον Ασπρόπυργο, όταν λίγο πριν από τις 11 σημειώθηκε χημικό ατύχημα στις εγκαταστάσεις εταιρείας επεξεργασίας χάρτου με την επωνυμία «Βιοχαρτική ΑΒΕΕ». Συγκεκριμένα, στον πρώτο όροφο του εργοστασίου, σε στεγασμένο χώρο, φυλασσόταν σε σακιά μεγάλη ποσόστητα χημικής ουσίας, η οποία χρησιμοποιείται για τη λεύκανση χάρτου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, η ουσία αυτή αναμίχθηκε με κάποια άλλη, πιθανότατα σόδα. Η ένωση των δύο ουσιών προκάλεσε εξώθερμη χημική αντίδραση, με αποτέλεσμα να ανεβεί ταχύτατα η θερμοκρασία και να φθάσει τους 110 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτήν τη θερμοκρασία εκλύεται διοξείδιο του θείου, μια τοξική ουσία ιδιαίτερα επικίνδυνη, αλλά και θειικό αμμώνιο.

Στο σημείο έσπευσαν 7 οχήματα της Πυροσβεστικής με 20 άνδρες, οι οποίοι, έχοντας καλύψει τα πρόσωπά τους με αντιασφυξιογόνες μάσκες, πραγματοποίησαν βολή ομίχλης, όπως επιβάλλεται σε ανάλογες περιπτώσεις. Με αυτόν τον τρόπο επιτεύχθηκε πτώση της θερμοκρασίας στο σημείο του ατυχήματος, διεκόπη η χημική αντίδραση και σταμάτησε η έκλυση των επικίνδυνων τοξικών ουσιών. Επειτα από λίγη ώρα, το εργοστάσιο άρχισε ξανά να λειτουργεί.

Λίγο μετά την έναρξη της χημικής αντίδρασης, ωστόσο και πριν φθάσουν τα οχήματα της Πυροσβεστικής στο σημείο του ατυχήματος, δύο εργαζόμενοι, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τα αέρια που εκλύθηκαν, αισθάνθηκαν αδιαθεσία και διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Οπως αναφέρει σε πόρισμά του που συμπεριλαμβάνεται στην ετήσια έκθεσή του, το Τμήμα Θορύβου και Ακτινοβολιών του ΥΠΕΧΩΔΕ δέχεται ότι η εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας ενδέχεται να προκαλέσει ρύπανση ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος (ρύπανση θεωρείται η εκπομπή ακτινοβολίας) κι επομένως απαιτείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή