Αναμνήσεις ενός «ναυαγού» στο 38ο χλμ. της Εθνικής

Αναμνήσεις ενός «ναυαγού» στο 38ο χλμ. της Εθνικής

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής ήταν από τα πιο βροχερά των τελευταίων χρόνων. Τέτοιες ημέρες τα ραδιόφωνα συνιστούν αποφυγή των ταξιδιών. Πολλοί από όσους «παράκουσαν» τις παραινέσεις βρέθηκαν τη νύχτα της 4ης Νοεμβρίου να περνάνε τη Μαλακάσα, είτε ερχόμενοι στην Αθήνα είτε εξερχόμενοι. Μεταξύ αυτών και ο υπογράφων, άκουσαν εκείνο το βράδυ για την ουρά 10 χιλιομέτρων που δημιουργήθηκε στην εθνική οδό στην περιοχή της Μαλακάσας, εξαιτίας πλημμύρας στο οδόστρωμα.

Ο υπογράφων αναχώρησε εκτάκτως εκείνο το βράδυ από την Αθήνα, με προορισμό ένα ορεινό χωριό της Ευρυτανίας, εξαιτίας του θανάτου προσφιλούς προσώπου του. Τα ραδιόφωνα μετέδιδαν για το πρόβλημα στη Μαλακάσα (περίπου στο 38ο χιλιόμετρο), και τις «συντονισμένες» προσπάθειες του κράτους να το αντιμετωπίσει. Οπως όλοι οι εξερχόμενοι από την πρωτεύουσα οδηγοί, ο υπογράφων πίστευε ότι θα γλιτώσει το μποτιλιάρισμα, αφού το ρεύμα εξόδου εμφανίζονταν προσπελάσιμο… από τους ερτζιανούς αναμεταδότες. Ηταν μάταιο, γιατί γρήγορα όλοι αντιλήφθηκαν μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα, ιδιαίτερα σκληρή.

Το ρεύμα εισόδου, στην Αθήνα είχε πλημμυρήσει από τα νερά που έπεφταν ορμητικά από τις εκατέρωθεν πλαγιές. Αυτές στο μεγαλύτερο τμήμα τους είναι γυμνές, καθώς έχουν καταστραφεί από δύο πυρκαγιές στις αρχές και το τέλος της δεκαετίας του 1990.

Η βροχή ήταν καταρρακτώδης και τα νερά δημιουργούσαν μικρούς καταρράκτες που έπεφταν στο οδόστρωμα της εθνικής οδού από τις πλαγιές και την πλημμύριζαν.

Τα πρώτα αυτοκίνητα (προς Αθήνα) που βρέθηκαν στο σημείο εκείνο έγιναν (σχεδόν) υποβρύχια και οι επιβαίνοντες έσπευδαν αλλόφρονες να τα εγκαταλείψουν.

Την ίδια στιγμή τα ραδιόφωνα εκτός από τα γεγονότα της Μαλακάσας μετέδιδαν ως είδηση και την «επίθεση» του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. K. Λαλιώτη κατά της Νέας Δημοκρατίας και του πρώην προέδρου της κ. K. Μητσοτάκη για μίζες και άλλα παρόμοια, που συνέβησαν μια δεκαετία πριν.

Οι οδηγοί και οι συνεπιβάτες μέσα στις ατέλειωτες ουρές των Ι.Χ. ζούσαν τραγικές ώρες αλλά και τον αλαζονικό παραλογισμό της εξουσίας. Για μια ακόμη φορά μεταξύ τυρού και αχλαδιού εκτόξευε κατηγορίες για γεγονότα ηθικής τάξεως, που τουλάχιστον εκείνη τη στιγμή δεν ενδιέφεραν κανένα από τους «Ναυαγούς της Μαλακάσας», που εκτός από εγκλωβισμένοι και τρομαγμένοι, είχαν θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους. Το τι «έψελναν» οι φουκαράδες εγκλωβισμένοι στον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ δεν μπορεί να περιγραφεί από τις στήλες καμίας εφημερίδας. Για κακή του τύχη, όλοι αυτοί είχαν μπροστά στα μάτια τους μια ακόμη πολιτική αβελτηρία, που συνοδεύονταν από βερμπαλισμούς και δήθεν εντυπωσιακές αποκαλύψεις…

Αποτέλεσμα ήταν να ανακληθεί στη μνήμη πολλών από αυτούς η Μαλακάσα του 1994. Τότε που ο δρόμος κόπηκε ξανά στα δύο, από ρέματα, που ήταν φραγμένα και δεν είχαν καμία διέξοδο. Για να διασκεδαστεί το γεγονός και να καλυφθεί εντέχνως η απρονοησία και οι ευθύνες που συνεπάγονταν, ακούστηκε για πρώτη φορά από τους αρμόδιους, ότι στη Μαλακάσα έλαβε χώρα ένα «πρωτοφανές γεωλογικό φαινόμενο»!

Τέτοια επιχειρήματα με γεωλογικά φαινόμενα περισσότερο ή λιγότερο πρωτοφανή, χρησιμοποιούνται εύκολα από την εκάστοτε εξουσία για να καλύπτει τις δικές της ευθύνες. Εμπειρία τέτοιων καταστάσεων έχουν όλοι οι Ελληνες που αναμένουν (πιθανόν) μάταια να γίνει κάτι που θα τους σώσει από την ατυχία να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα αγριεμένο ρέμα, που κάποιοι πούλησαν για οικόπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή