Ο Ασωπός καλείται να δώσει λύση

Ο Ασωπός καλείται να δώσει λύση

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «εγκληματικές ενέργειες δεκαετιών» αναφέρθηκε χθες μιλώντας στην «K» ο υφυπουργός Δημοσίων Εργων κ. Γιάννης Τσακλίδης μετά την περιοδεία, που έκανε με τον περιφερειάρχη Αττικής, κ. Μιχάλη Κυριακίδη, στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές του Ωρωπού, του Συκαμίνου, του Χαλκουτσίου και της Μαλακάσας. Ο υφυπουργός διαπίστωσε χθες και «ιδίοις όμμασι» πως το -επί δεκαετίες- εγκληματικό κλείσιμο των ρεμάτων οδήγησε στις πλημμύρες του Σαββατοκύριακου. Ο κ. Τσακλίδης μίλησε με κατοίκους και φορείς των περιοχών και έδωσε εντολή για άμεσο άνοιγμα κάποιων οχετών και για το ξεκίνημα ενίσχυσης της αντιπλημμυρικής θωράκισης. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως θα γίνει υπόγεια διασωλήνωση των δρόμων προκειμένου τα νερά να καταλήγουν κατευθείαν στον ποταμό Ασωπό. Στις δηλώσεις του, υποσχέθηκε πως θα υπάρξουν αποζημιώσεις για τις γεωργικές παραγωγές, καθώς και για τη βασική οικοσυσκευή των σπιτιών που επλήγησαν, ενώ ενημέρωσε πως δύο κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ καταγράφουν ήδη τις ζημιές.

Εν τω μεταξύ σε τρεις ημέρες θα εκδοθεί επίσημα το πόρισμα των επιθεωρητών δημοσίων έργων που επισκέπτονται από χθες τέσσερα σημεία της Αττικής, (Μαλακάσα, Μαραθώνα, Αττική Οδός Αεροδρόμιο), όπου δημιουργήθηκαν προβλήματα από την κακοκαιρία, προκειμένου να διαπιστώσουν που οφείλονται και να ενημερώσουν σχετικά την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κ. Βάσω Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «K» οι επιθεωρητές έχουν ήδη καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στη Μαλακάσα, εκτιμούν ότι τα δύο φρεάτια που υπάρχουν σε απόσταση 80 μέτρων μεταξύ τους, εφόσον συντηρούνται και καθαρίζονται σωστά, επαρκούν για την απορρόφηση των νερών που κατεβαίνουν από το βουνό. Το γεγονός, όμως, ότι βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τον δρόμο κάνει απαραίτητη τη δημιουργία μιας συλλεκτηρίου τάφρου από την οποία τα νερά θα διοχετεύονται στα δύο φρεάτια. Οσον αφορά στα έργα του ΟΣΕ στο σημείο της πλημμύρας, δεν φαίνεται να επιδείνωσαν την κατάσταση, αλλά πιθανόν να δημιουργούν πρόβλημα σε απόσταση 500 μέτρων από το επίμαχο σημείο.

Οσον αφορά στα έργα της Αττικής Οδού και του Αεροδρομίου, οι επιθεωρητές δεν διαπίστωσαν ουσιαστικά προβλήματα. Επισήμαναν όμως την αναγκαιότητα να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες διαπλάτυνσης και διευθέτησης του Ερασινού ποταμού, όπου θα συγκεντρώνονται τα νερά της Αττικής Οδού. Τα έργα αυτά θα αποτελέσουν ένα σημαντικό σύστημα αντιπλημμυρικής προστασίας και της ευρύτερης περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή