100 χρόνια «Κ»: Ιστορικά πρωτοσέλιδα – 28 Μαΐου 1979: Η Ελλάδα στην ΕΟΚ

100 χρόνια «Κ»: Ιστορικά πρωτοσέλιδα – 28 Μαΐου 1979: Η Ελλάδα στην ΕΟΚ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δευτέρα 28 Μαΐου 1979, 6:30 μ.μ. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής εισέρχονται στο Περιστύλιο του Ζαππείου. Αμέσως μετά ξεκινάει η τελετή υπογραφής της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Την τελετή άνοιξε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, μιας και η Γαλλία προήδρευε το εξάμηνο εκείνο στην ΕΟΚ. Ακολούθησε η προσφώνηση του Κων/νου Καραμανλή προς τις ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες.

«Την ιστορική αυτή ώρα, που οριοθετείται το τέρμα μιας πορείας και περιβάλλεται με πανηγυρικό τύπο η ταύτιση των πεπρωμένων μας με την Ευρώπη», ανέφερε ο Ελληνας πρωθυπουργός, «επιθυμώ να ευχαριστήσω πρώτα την πολιτική ηγεσία των εννέα χωρών της Κοινότητος. Χάρη στην κατανόησή της και στις παρεμβάσεις της, υπερπηδήθηκαν πολύμορφες δυσχέρειες και επιτεύχθηκε η υπογραφείσα Συμφωνία. […] Τέλος, αισθάνομαι το χρέος να αποτίσω φόρο τιμής προς τους απώτερους και τους εγγύτερους σκαπανείς της Ευρωπαϊκής Ιδέας. Προσωπικώς αισθάνομαι τη στιγμή αυτή βαθύτατη συγκίνηση. Ενας σταθερός οραματισμός και μια αταλάντευτη πίστη στην αναγκαιότητα της Ενωμένης Ευρώπης και την ευρωπαϊκή μοίρα της χώρας βρίσκουν σήμερα, ύστερα από 18 χρόνια, την δικαίωσή τους».

Το πρώτο βήμα αυτής της διαδρομής είχε γίνει στις 9 Ιουλίου 1961, όταν υπεγράφη η Συμφωνία Σύνδεσης της χώρας με την ΕΟΚ.

Γύρω στις 7 μ.μ. άρχισε η υπογραφή των κειμένων της συμφωνίας προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ από τις ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες. Στις 7.18 μ.μ. τα κείμενα θα υπογραφούν από τον Κων/νο Καραμανλή, τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Ράλλη και τον Γ. Κοντογεώργη, αρμόδιο υπουργό για θέματα ΕΟΚ.

Την 1η Ιανουαρίου 1981, η Ελλάδα εντάσσεται επίσημα στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Πέντε ημέρες αργότερα, θα πραγματοποιηθεί στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής επίσημη τελετή για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ. Παρών σε αυτήν και ο Κων/νος Καραμανλής, που πλέον ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές», σημείωσε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός πλέον Γ. Ράλλης. «Μια μακρά, περιπετειώδης και μοναχική περίοδος της πορείας του έθνους τελείωσε και μια νέα εποχή αρχίζει με την ένταξή μας στην Ενωμένη Ευρώπη».

100 χρόνια «Κ»: Ιστορικά πρωτοσέλιδα – 28 Μαΐου 1979: Η Ελλάδα στην ΕΟΚ-1

[…] με την ιστορική αυτή επιλογή [η Ελλάς] εμπεδώνει την εθνική της ανεξαρτησία, κατοχυρώνει τις δημοκρατικές της ελευθερίες και επιταχύνει την οικονομική της ανάπτυξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή