Οι πρώτοι έλεγχοι για το κάπνισμα

Οι πρώτοι έλεγχοι για το κάπνισμα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εντατικοποίηση των ελέγχων για τον αντικαπνιστικό νόμο, ώστε να αξιοποιηθεί η «χρυσή στιγμή» κατά την οποία η πλειονότητα των πολιτών και η κυβέρνηση συμφωνούν στην εφαρμογή του νόμου, προχωρούν οι αρμόδιες αρχές το ερχόμενο διάστημα.

Ηδη το περασμένο Σαββατοκύριακο, τα πρώτα –μετά αρκετά χρόνια– κλιμάκια ελεγκτών εξόρμησαν σε καταστήματα σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας, δίνοντας το σήμα προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτή τη φορά το δικαίωμα των μη καπνιστών σε χώρους ελεύθερους από καπνό θα εφαρμοστεί. Προς το παρόν οι ελεγκτές περιορίστηκαν σε συστάσεις προς τους παραβάτες, ωστόσο το επόμενο διάστημα αναμένεται να πέσουν και τα πρώτα πρόστιμα. Ειδικότερα, κλιμάκιο επιθεωρητών – ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σε συνεργασία με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου ελέγχους σε δεκάδες καταστήματα σε Κολωνάκι, πλατεία Καρύτση και Γκάζι. Σχεδόν στο 80% των καταστημάτων υπήρχαν επιτοίχιες και επιτραπέζιες σημάνσεις απαγόρευσης του καπνίσματος, όπως προβλέπει ο νόμος. Οπως, δε, ανέφεραν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Υγείας, η γενική εικόνα που αποκόμισαν οι ελεγκτές είναι ότι υπάρχει σε μεγάλο βαθμό η βούληση για συμμόρφωση στον νόμο. Είναι ενδεικτικό ότι στον εσωτερικό χώρο καταστήματος της πλατείας Καρύτση, από τους περίπου πενήντα θαμώνες, δεν κάπνιζε κανείς. Σε κατάστημα στο Κολωνάκι, από τους δέκα θαμώνες κάπνιζε ένας. Στις πιο παραβατικές περιπτώσεις συγκαταλέγεται μπαρ στο Γκάζι, στο οποίο από τους σαράντα θαμώνες κάπνιζαν οι δέκα, ενώ δεν υπήρχε πλήρης συμμόρφωση ως προς τη σήμανση για απαγόρευση του καπνίσματος. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τουλάχιστον έως και το περασμένο Σαββατοκύριακο τους καπνιστές ευνόησε ο καλός καιρός, αφού αξιοποίησαν τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων.

Σύμφωνα με τον Αγγελο Μπίνη, διοικητή της νεοσύστατης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, στις αρμοδιότητες της οποίας είναι και οι έλεγχοι για την προστασία από τον καπνό και το αλκοόλ, «το επόμενο διάστημα θα εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ελέγχων που θα υλοποιηθεί από μεικτά κλιμάκια των συναρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή του νόμου, η προστασία της δημόσιας υγείας και η ισότιμη λειτουργία των επιχειρήσεων που εμπίπτουν στο πεδίο της εφαρμογής των σχετικών διατάξεων».

Παράλληλα, εντός των ημερών αναμένεται και η υπογραφή κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών που θα καθορίζει, μεταξύ άλλων, τους ειδικούς όρους για τη διαπίστωση των παραβάσεων, την είσπραξη των προστίμων και το ύψος αυτών.

Οπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, εντός του Νοεμβρίου πρόκειται να ενεργοποιηθεί τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός για όσους θέλουν να καταγγείλουν παραβάσεις του νόμου, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει και αντικαπνιστική καμπάνια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή