«Αγγίζοντας» κάθε φάση στο παρκέ

«Αγγίζοντας» κάθε φάση στο παρκέ

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τάκης Αλεξανδράκης δεν θυμάται ποιον αγώνα μπάσκετ είχε παρακολουθήσει τελευταία φορά. Του άρεσαν πάντα τα αθλήματα και, πριν χάσει την όρασή του, στα 15 του, από ιατρικό λάθος μετά μια χειρουργική επέμβαση που προκάλεσε ατροφία του οπτικού νεύρου, ήταν συνεχώς «με μια μπάλα στο χέρι», παρακολουθώντας συχνά παιχνίδια στην τηλεόραση ή στο γήπεδο. Αν ήξερε τι θα συνέβαινε, στον τελευταίο αγώνα  θα «φωτογράφιζε» με το μυαλό του κάθε γραμμή του τερέν, κάθε απίθανη πάσα, τις ραφές στο διχτάκι, θα ρουφούσε ατμόσφαιρα γηπέδου για πάντα.

Γι’ αυτό ήταν πολύ μεγάλη η συγκίνηση το πρωί της Κυριακής στο κλειστό προπονητήριο του ΟΑΚΑ, όπου για πρώτη φορά μετά 35 χρόνια «είδε» ξανά ζωντανά μπάσκετ και μάλιστα τον κρίσιμο αγώνα μπαράζ ΑμεΑ Παναθηναϊκός – ΠΑΣΚΑ (Πανελλήνιος Αθλητικός Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων), από τον οποίο κρινόταν η άνοδος στην Α1 κατηγορία μπάσκετ με αμαξίδιο. Με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου μοντέλου γηπέδου και της συνοδού κ. Ελένης Παππά, που του περιέγραφε τον αγώνα τοποθετώντας τα χέρια του στις κατάλληλες θέσεις του «γηπέδου», ο Τάκης Αλεξανδράκης, στα 49 του χρόνια, παρακολούθησε ξανά το αγαπημένο του άθλημα. Το στοίχημα της απτικής παρακολούθησης μπάσκετ είχε πετύχει.

«Αγγίζοντας» κάθε φάση στο παρκέ-1

Ο αναπληρωτής καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης Μανώλης Μαραβελάκης σχεδίασε το 3D μοντέλο στο Εργαστήριο Σχεδιομελέτης & Κατεργασιών, το οποίο εκτυπώθηκε τρισδιάστατα στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης.

«Η εμπειρία με ενθουσίασε», λέει στην «Κ». «Εκτός του ότι είχα την περιγραφή, μέσω του ταμπλό ήξερα πώς κινείται το παιχνίδι. Ηταν εντυπωσιακό γιατί ήταν πολύ ρεαλιστικό. Μου έδινε όλη την πληροφορία που μπορούσα να έχω, μου “μείωνε” την αναπηρία κατά πολύ». Η ιδέα ήταν δική του, την οποία συζήτησε διεξοδικά με τον ψυχολόγο του Παναθηναϊκού Α.Ο. κ. Δημήτρη Πετρούνια. Ως δικηγόρος, ο Τάκης Αλεξανδράκης έχει αφιερωθεί στη στήριξη των ατόμων με αναπηρίες και ένας από τους βασικούς του στόχους είναι η επίτευξη της προσβασιμότητας για όλους σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα. «Μία από αυτές τις απολαυστικές εκφάνσεις της ζωής που στερούνται οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης, λόγω έλλειψης ακουστικής περιγραφής και κατάλληλης απτικής υποστήριξης, είναι η παρακολούθηση ενός αθλητικού αγώνα από την κερκίδα του γηπέδου. Πώς μπορεί η εικόνα και η δράση να φτάσει ρεαλιστικότερη στα αυτιά του τυφλού φιλάθλου; Αυτός ο προβληματισμός οδήγησε στη σκέψη της ζωντανής περιγραφής του αγώνα εντός του γηπέδου από έναν εξοικειωμένο με την αναπηρία όρασης βοηθό, ο οποίος θα υποδεικνύει τη θέση που διεξάγεται η κάθε φάση εντός του αγωνιστικού χώρου, οδηγώντας το χέρι του τυφλού στην επιφάνεια ενός τρισδιάστατου αντιγράφου γηπέδου».

Το πρωτότυπο

Για την επίτευξη του νέου του στόχου απευθύνθηκε στον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Κρήτης Μανώλη Μαραβελάκη, η εξειδίκευση του οποίου είναι η τρισδιάστατη μοντελοποίηση. Ο κ. Μαραβελάκης σχεδίασε το 3D μοντέλο στο Εργαστήριο Σχεδιομελέτης & Κατεργασιών, το οποίο στη συνέχεια εκτυπώθηκε στον τρισδιάστατο εκτυπωτή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης (Sparti TechLab). «Πρόκειται για ένα πρωτότυπο το οποίο ο στόχος μας είναι σταδιακά να το εξελίξουμε και να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε χρήστη», λέει στην «Κ» ο κ. Μαραβελάκης. «Για παράδειγμα, ένα στοιχείο που μας απασχολεί είναι το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό το μοντέλο σε κάποιον ο οποίος, αντίθετα με τον κ. Αλεξανδράκη, δεν είχε ποτέ οπτικά ερεθίσματα».

Ακόμα ένας κρίσιμος παράγων είναι οι συνοδοί. «Στην περίπτωσή μου υποστηριζόμουν από μια εξαιρετική συνοδό, με την οποία έχουμε μεγάλη εξοικείωση», λέει ο κ. Αλεξανδράκης. «Η προσωπική επαφή του συνοδού με τον τυφλό είναι απαραίτητη». Υποστηρικτής του εγχειρήματος ήταν από την πρώτη στιγμή η Παναθηναϊκός ΑμεΑ, το αθλητικό σωματείο για άτομα με αναπηρία που ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο. Το σωματείο δεν λειτουργεί μόνο τμήμα μπάσκετ με αμαξίδιο, αλλά και τμήματα ξιφασκίας, τοξοβολίας, σκοποβολής και κολύμβησης για άτομα με αναπηρία. «Είναι βασικός μας στόχος να έρχονται στο γήπεδο φίλαθλοι με αναπηρία να παρακολουθούν τα ματς», είπε στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου του «τριφυλλιού» Αγγελος Σκλαβουνάκης. «Ηδη, μας τιμούν με την παρουσία τους στα παιχνίδια μπάσκετ πάρα πολλοί φίλαθλοι με αμαξίδιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο αγώνα μπάσκετ με αμαξίδιο ήρθε να τον παρακολουθήσει φίλαθλος με αμαξίδιο από τη Σύρο! Θα θέλαμε λοιπόν να μπορούν να παρακολουθούν τους αγώνες και τυφλοί φίλαθλοι». Την περασμένη Κυριακή, σε ένα γήπεδο με 300 θεατές, ο Παναθηναϊκός ΑμεΑ έκανε το πρώτο βήμα για την άνοδό του στην Α1 κατηγορία. 

Για τον Τάκη Αλεξανδράκη, η μεγαλύτερη δικαίωση θα είναι να υιοθετήσουν κι άλλα σωματεία αυτή τη μέθοδο παρακολούθησης αγώνων, «δίνοντας την ευκαιρία στους φιλάθλους τους με πρόβλημα όρασης να βρεθούν στο γήπεδο χωρίς να νιώθουν αποκλεισμένοι από την εξέλιξη του αγώνα. Το πιστεύω ότι σύντομα οι τυφλοί φίλαθλοι θα μπορούν να παρακολουθούν αγώνες σε όλα τα γήπεδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή