Δικαστές «καταδικάζουν» τη δίκη

Δικαστές «καταδικάζουν» τη δίκη

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φίλιππος Πετσάλνικος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Διονύσης Κατσιρέας παρενέβησαν χθες μετά το σάλο που προκάλεσε ο μη διαχωρισμός της δίκης στην Δράμα όπου στο εδώλιο του αυτοφώρου κάθισαν και δικάστηκαν μαζί μια 33χρονη μητέρα με την ανήλικη κόρη της την οποία εξέδιδε. Μετά εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης, ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου διέταξε τη διενέργεια έρευνας για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες σε βάρος των τριών μελών του δικαστηρίου της Δράμας αλλά και του εισαγγελέα που αποφάσισαν την συνεκδίκαση της υπόθεσης. Ο κ. Πετσάλνικος δήλωσε ότι μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός ζήτησε ενημέρωση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθη η ακροαματική διαδικασία με δεδομένο ότι φροντίδα όλων είναι η διασφάλιση και προστασία της προσωπικότητας των ανηλίκων.

Η δίκη με κατηγορούμενες την 33χρονη μητέρα και την 13χρονη κόρη της έγινε προχθές στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Δράμας. Η μητέρα που κατηγορείται για μαστροπεία καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκιση και αφέθηκε ελεύθερη, ενώ η ανήλικη θα τεθεί υπό την εποπτεία επιμελητών ανηλίκων. Το μέγα ερώτημα είναι γιατί η δίκη δεν διαχωρίστηκε ώστε η 13χρονη να παραπεμφθεί σε δικαστήριο ανηλίκων. Και επίσης γιατί δεν διατάχθηκε να γίνει η δίκη κεκλεισμένων των θυρών για να προστατευθεί η προσωπικότητα της ανήλικης όπως προβλέπει ο νόμος. Δικαστές, σχολιάζοντας τη συνεκδίκαση της υπόθεσης έκαναν λόγο για «τραγική αμέλεια» και αστοχία. Βέβαια σύμφωνα με το γράμμα του νόμου ένας ανήλικος μπορεί να δικασθεί μαζί με έναν ενήλικο όταν το αδίκημα για το οποίο διώκονται είναι σε βαθμό πλημμελήματος όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ομως κατά τη συνεκδίκαση της υπόθεσης πρέπει να μετέχει και ένας δικαστής ανηλίκων κάτι που όπως φαίνεται δεν έγινε στο δικαστήριο της Δράμας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή