Πρώτη αγωνιστική στο πρωτάθλημα ρομποτικής

Πρώτη αγωνιστική στο πρωτάθλημα ρομποτικής

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχουν SOS. Δεν υπάρχουν σκονάκια. Δεν χρειάζονται μήνες προετοιμασίας. Μόνο στρατηγική, προγραμματισμός και μηχανική. Αυτά είναι τα 3 χαρακτηριστικά που θα αναδείξουν το πρωταθλητή ρομποτικής σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Κάθε αγωνιστική και μία καινούρια δοκιμασία με τα παιδιά να δημιουργούν πάντα μέσα από φαντασία, χαρά και γέλιο.

Ο λόγος για το Πρωτάθλημα Ρομποτικής που διοργανώνει το TLC – Think Learn Create, ένα Κέντρο Τεχνολογίας και Εκπαίδευσης που έχει στόχο να προάγει την εξωστρέφεια των ακαδημαϊκών προς την κοινωνία. Το πρωτάθλημα δημιουργήθηκε ώστε να παράσχει στους μαθητές περισσότερα κίνητρα για να ασχοληθούν με τη ρομποτική και να ανακαλύψουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βρίσκουν μόνοι τους λύσεις πάνω σε ποικίλα προβλήματα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, με βασικά εργαλεία την ευρηματικότητα και τη φαντασία τους.

Μέρος μπορούν να λάβουν παιδιά όλων των ηλικιών είτε ατομικά είτε σε ομάδες, ενώ για τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις ρομποτικής, καθώς είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε οι μαθητές με μικρότερη εμπειρία στο αντικείμενο να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δραστηριότητες, αλλά παράλληλα να διατηρείται το ενδιαφέρον και των παιδιών με μεγαλύτερη εμπειρία. Ενα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, ότι ο διαγωνισμός είναι δομημένος σαν «κανονικό» πρωτάθλημα, αφού διεξάγονται μέσα στη χρονιά έξι αγωνιστικές σε τοπικό επίπεδο, με τις κορυφαίες ομάδες να προκρίνονται στην τελική φάση, η οποία αποτελείται επίσης από 4 αγωνιστικές. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να διαγωνίζονται μία φορά τον μήνα, είτε ατομικά είτε ομαδικά, σε δοκιμασίες που θα μαθαίνουν τη στιγμή του αγώνα, χωρίς να χρειάζεται κάποια προετοιμασία και χωρίς να υπάρχει βοήθεια την ώρα του αγώνα. Το ζητούμενο απλώς είναι σε τρεις ώρες να έχουν βρει… λύση. Με το πέρας της τελικής φάσης, ακολουθεί η τελετή λήξης του πρωταθλήματος με την ανακοίνωση και τη βράβευση των πρωταθλητών στις 3 κατηγορίες (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο).

Αν και… όλοι είναι νικητές. Πέρυσι, για παράδειγμα, μια ομάδα με παιδιά Δ΄ και Ε΄ Δημοτικού έβγαινε συστηματικά τελευταία στην κατάταξη και όταν μια φορά αναδείχθηκε έκτη σε έναν αγώνα πανηγύριζε πιο έντονα και από τον πρώτο! Η νίκη είναι σχετικό πράγμα στη ζωή ως γνωστόν.

Το πρωτάθλημα διοργανώθηκε για πρώτη φορά πέρυσι πιλοτικά στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, το ενδιαφέρον γρήγορα γιγαντώθηκε, με τις ομάδες να φτάνουν τελικά τις 32! Οι χώροι που είχαν αρχικά κλείσει οι διοργανωτές αποδείχθηκαν πολύ μικροί για να χωρέσουν τους συμμετέχοντες, με αποτέλεσμα να αναζητηθούν άλλες λύσεις. Φέτος το πρωτάθλημα επεκτάθηκε και σε Αθήνα, Σέρρες, Κρήτη και Χίο, με νέες περιοχές να προστίθενται ακόμα και τις τελευταίες ώρες πριν από το σφύριγμα της έναρξης, αύριο Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή