Επαναπατρίστηκε μετά από σχεδόν έναν αιώνα ο σκύφος του Σπύρου Λούη

Επαναπατρίστηκε μετά από σχεδόν έναν αιώνα ο σκύφος του Σπύρου Λούη

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Επέστρεψε την Πέμπτη στην Ελλάδα από τη Γερμανία, μετά από σχεδόν έναν αιώνα ο σκύφος του Σπύρου Λούη, «ένα αρχαίο ελληνικό αγγείο, η σπουδαιότητα του οποίου δεν εναπόκειται τόσο στο γεγονός ότι είναι έργο της αρχαιότητας, ούτε στην καλλιτεχνική του αξία -η οποία είναι ιδιαίτερα μεγάλη-, αλλά στο ότι συνδέεται συγχρόνως με ένα ξεχωριστό γεγονός και ένα σημαντικό πρόσωπο της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας», όπως σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Πρόκειται για τον μελανόμορφο σκύφο του 6ου αιώνα π.Χ., με παράσταση αγώνα δυο δρομέων, υπό το βλέμμα των κριτών, που δόθηκε ως δώρο από τον αρχαιοπώλη Ιωάννη Λάμπρο στον Σπύρο Λούη, μετά τη μεγαλειώδη νίκη του στον μαραθώνιο δρόμο, στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα.

Έκτοτε δεν υπήρχαν στοιχεία για την τύχη του επονομαζόμενου «Σκύφου του Λούη», το αρχαίο κύπελλο – τρόπαιο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου. 

Το 2014, ο Γιώργος Καββαδίας, Προϊστάμενος του Τμήματος Συλλογών Αγγείων και Έργων Μικροτεχνίας και Μεταλλοτεχνίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αντλώντας πληροφορίες από δημοσιεύματα της εποχής και τη σχετική με τους Ολυμπιακούς Αγώνες βιβλιογραφία, εντόπισε ένα αγγείο που είχε πολλά κοινά στοιχεία με τον «σκύφο του Λούη» στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Münster στη Γερμανία. Το αγγείο αυτό ανήκε στη συλλογή του αμφιλεγόμενου Γερμανού φιλολόγου και συλλέκτη Werner Peek, που έζησε στην Αθήνα από το 1930 ως το 1937. Ολόκληρη η συλλογή του περιήλθε διά αγοράς στο Πανεπιστήμιο του Münster το 1986. 

Το αγγείο θα παραμείνει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, προκειμένου οι επισκέπτες του,να μπορέσουν να το δουν από κοντά, να θαυμάσουν το αγγείο, να θυμηθούν την ιστορία και να εκτιμήσουν την προσφορά όλων όσων συνετέλεσαν στην επιστροφή του.

Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Μουσείο των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία, όπου και θα εκτίθεται στο μέλλον. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή