Η «Μέριμνα» στο πλευρό των παιδιών που πενθούν

Η «Μέριμνα» στο πλευρό των παιδιών που πενθούν

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς αντιλαμβάνεται ένα παιδί τον θάνατο; Πώς μπορούμε να το στηρίξουμε όταν έρχεται αντιμέτωπο με το οδυνηρό γεγονός της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου; Για κανέναν δεν είναι εύκολη η αντιμετώπιση των αναγκών ενός παιδιού που θρηνεί. Σε αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο κεφάλαιο, με πρωτοβουλία καταξιωμένων επιστημόνων από τον χώρο της Υγείας και της Παιδείας, εισήλθε το 1995 η «Μέριμνα», η μη κερδοσκοπική Εταιρεία για τη Φροντίδα Παιδιών και Οικογενειών στην Αρρώστια και στον Θάνατο, που στελεχώνεται από εθελοντές, ειδικούς επιστήμονες.

Κύριοι στόχοι της εταιρείας είναι η ψυχολογική στήριξη του παιδιού και της οικογένειας, που πενθεί τον θάνατο ενός οικείου προσώπου, και του παιδιού του οποίου η ζωή απειλείται από κάποια σοβαρή ασθένεια. Παράλληλα, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης πάνω στα θέματα αυτά και η εκπαίδευση των αρμόδιων επαγγελματιών Παιδείας και Υγείας για τη σωστή στήριξη των ανήλικων. Για την υλοποίηση αυτών των στόχων έχει τεθεί εδώ και δύο χρόνια σε λειτουργία Συμβουλευτικό Κέντρο για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, το οποίο έχουν ήδη προσεγγίσει πάνω από 200 άτομα.

«Ο θρήνος των παιδιών διαρκεί, είναι μια μακρόχρονη διαδικασία που δεν έχει προσδιορισμένα χρονικά όρια», τόνισε η καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος της «Μέριμνας» κ. Δανάη Παπαδάτου, κατά τη χθεσινή εκδήλωση που οργανώθηκε με σκοπό την παρουσίαση του έργου της εταιρείας. «Είναι μύθος ότι με την πάροδο του χρόνου τα παιδιά ξεχνούν. Δεν ξεχνούν ούτε θέλουν να ξεχάσουν κάποιον που αγάπησαν και με τον οποίον δέθηκαν. Οταν τους δίνουμε την ευκαιρία να εκφραστούν, να επεξεργαστούν την απώλεια, να διατηρήσουν ζωντανή την ανάμνηση του αγαπημένου τους, τότε μαθαίνουν σιγά σιγά να ζουν με την απώλεια και να την εντάσσουν στην ιστορία της ζωής τους».

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο της «Μέριμνας», μολονότι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη εξοικείωση με την έννοια του θανάτου απ’ όσο συνήθως νομίζουμε, σπάνια αναζητούν στήριξη από τους στενούς τους συγγενείς. Εξαιρετικά σημαντική είναι, λοιπόν, η ενίσχυση από τους γονείς της συμμετοχής του παιδιού στο οικογενειακό πένθος και η εξασφάλιση της συνέχειας και της σταθερότητας στη ζωή του.

Στη χθεσινή εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού χώρου, ανακοινώθηκε και η ίδρυση του συλλόγου «Φίλοι της Μέριμνας» από πολίτες που στηρίζουν το έργο της εταιρείας. (Μέριμνα, Τιμολέοντος Βάσσου 16, πλ. Μαβίλη, τηλ. 64.52.013)

Η ευρεία χρήση των νέων τεχνολογιών για την εξυπηρέτηση του πολίτη (ηλεκτρονική διακυβέρνηση) με εισαγωγή της ηλεκτρονικής υπογραφής και δικτύωση όλου του Δημοσίου είναι, κατά τον υπουργό, το μεγάλο στοίχημα, το αντίδοτο στη γραφειοκρατική λειτουργία του κράτους. Ο μοχλός γι’ αυτήν τη μεταρρύθμιση είναι το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, στο οποίο θα υλοποιείται το συντριπτικό ποσοστό των διοικητικών πράξεων, έτσι ώστε ο πολίτης να μη συναλλάσσεται με τον εσωτερικό μηχανισμό της διοίκησης, παρά μόνο όπου απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή