Νέο σχέδιο για τις καταλήψεις

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική φάση μπαίνει, όπως όλα δείχνουν, η επιχείρηση της αστυνομίας για την εκκένωση των κατειλημμένων κτιρίων στα Εξάρχεια, και όχι μόνο. Χθες, τέσσερις μήνες μετά την ενεργοποίηση του σχετικού σχεδίου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε μια ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα ανακοίνωση, με την οποία δίνει διορία 15 ημερών στους καταληψίες να εγκαταλείψουν τα κτίρια ή να έλθουν σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες για τους όρους μίσθωσης.

Από την έναρξη των αστυνομικών επιχειρήσεων μέχρι σήμερα, η ΕΛ.ΑΣ. έχει εκκενώσει 13 κτίρια, τα 12 στην Αθήνα και ένα στη Λάρισα. Από αυτά, 4 ήταν κατειλημμένα από αναρχικούς και στα υπόλοιπα 9 έμεναν πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με μια πρώτη ανάγνωση, η χθεσινή πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη γίνεται ως μια κίνηση καλής θέλησης προς τους καταληψίες, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν οικειοθελώς τα ακίνητα δίχως να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου. Παρόμοιες τακτικές εξάλλου ακολουθούν οι αστυνομίες και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, η χθεσινή ανακοίνωση αποτελεί προαναγγελία εντατικοποίησης των επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση καταλήψεων, το διάστημα αμέσως μετά τη λήξη της δεκαπενθήμερης διορίας. Οπως εξηγούν, σε δημόσιες και κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει εκφράσει την αποφασιστικότητά του οι εκκενώσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και, επομένως, για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, απαιτείται ένα μπαράζ εκκενώσεων. Για να προλάβει τυχόν αντιδράσεις, το υπουργείο εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση – προειδοποίηση.

Τι αναφέρεται σε αυτήν; «Οσοι παρανόμως έχουν καταλάβει κτίρια, δημόσια ή ιδιωτικά, καλούνται να τα εκκενώσουν. Εάν σε αυτά στεγάζονται αιτούντες άσυλο ή υπήκοοι τρίτων χωρών, να ενημερωθούν ότι θα μεταφερθούν σε δομές παραμονής της ενδοχώρας. Για τον σκοπό της μετακίνησης, θα επικοινωνήσουν μαζί τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Εάν τα κτίρια είναι ιδιωτικά, για να παραμείνουν οι σημερινοί καταληψίες, χρειάζεται να έλθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και να συμφωνήσουν σε όρους μίσθωσης».

Το σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε εφαρμογή την 27η Αυγούστου με την εκκένωση τεσσάρων κτιρίων στις οδούς Σπύρου Τρικούπη, Καλλιδρομίου και Ασημάκη Φωτήλα. Τα δύο από αυτά ήταν καταλήψεις «στέγης» και στο εσωτερικό τους διέμεναν 143 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους και 35 παιδιά. Τα άλλα δύο ακίνητα ήταν κατειλημμένα από αναρχικούς. Ως διαχειριστής της μιας από αυτές τις καταλήψεις φέρεται ο 46χρονος Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης, καταζητούμενος, σήμερα, για την υπόθεση της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT