ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ακρα Δεξιά στην Ελλάδα – μια εξαίρεση στην Ευρώπη;

Η Ακρα Δεξιά στην Ελλάδα – μια εξαίρεση στην Ευρώπη;

Συζήτηση με θέμα «Η Ακρα Δεξιά στην Ελλάδα – μια εξαίρεση στην Ευρώπη;» διοργανώνει το ίδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung στην Αθήνα, στο πλαίσιο του «Δικτύου ενάντια στην Ακροδεξιά».

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η Άκρα Δεξιά κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Η Ελλάδα ωστόσο φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση: στις τελευταίες εκλογές του Ιουλίου του 2019, το νεοναζιστικό μόρφωμα «Χρυσή Αυγή» δεν κέρδισε καμία κοινοβουλευτική έδρα. Το λαϊκίστικό ριζοσπαστικό Δεξιό κόμμα «Ελληνική Λύση» συγκέντρωσε μεν το 3,7% των ψήφων, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις όμως δεν έχει καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά της μέχρι στιγμής. Γιατί η Άκρα Δεξιά στην Ελλάδα – σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες – έχει έως τώρα χαμηλή υποστήριξη; Σε ποιο βαθμό τα υπόλοιπα κόμματα κατάφεραν να καταπολεμήσουν την ρητορική της Άκρα Δεξιάς και να αποδυναμώσουν αντίστοιχα κινήματα; Ποιο ρόλο παίζει η επανάκαμψη του δικομματισμού στις εκλογές του Ιουλίου 2019; Ποιες είναι οι διαφορές σε σχέση με τις εξελίξεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Η συζήτηση όλων των παραπάνω θεμάτων θα γίνει στα πλαίσια της παρουσίασης της νέας δημοσίευσης της καθηγήτριας Βασιλικής Γεωργιάδου «Η κατάσταση της Άκρα Δεξιάς στην Ελλάδα».

Θα συζητήσουν οι:

– Βασιλική Γεωργιάδου, Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο

– Γιώργος Παππάς, Δημοσιογράφος, ανταποκριτής στο Βερολίνο για ΕΡΤ/ ΤΑ ΝΕΑ

– Παναγιώτης Βλάχος, Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ

– Συντονισμός: Ξένια Κουναλάκη, Δημοσιογράφος (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 26 Νοεμβρίου και ώρες 6.30 μμ. – 8.30 μμ. στο πολυχώρο εκδηλώσεων «ΕΒΔΟΜΟΣ», Καραγιώργη Σερβίας 4, 10562 Αθήνα.

Δηλώσεις συμμετοχής στο [email protected]