Οι βανδαλισμοί σε σχολεία κοστίζουν 12 δισ. ετησίως

Οι βανδαλισμοί σε σχολεία κοστίζουν 12 δισ. ετησίως

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέγα άγχος των γονέων τα τελευταία χρόνια η ασφάλεια των παιδιών τους «εκτός σχολικού ωραρίου», όταν οι μαθητές πηγαίνουν στο σχολείο ή επιστρέφουν. Τότε που τα μέλη διαφόρων κυκλωμάτων, βρίσκουν την ευκαιρία και διαπραγματεύονται με τους ανήλικους την πώληση διαφόρων ουσιών. Παράλληλα, μετά το πέρας των μαθημάτων, σχολικά συγκροτήματα γίνονται στέκι τοξικομανών, τα σύνεργα από τη «δόση» της προηγούμενης νύχτας βρίσκονται το πρωί από τους μαθητές σε κάποια γωνιά…

Πριν από τρία χρόνια

Το μέγεθος του προβλήματος «ασφάλεια σχολείων» διαφάνηκε προ τριετίας, την περίοδο των μεγάλων καταλήψεων. Τότε, εξωσχολικά άτομα είχαν εκμεταλλευθεί τις μαθητικές κινητοποιήσεις και προέβησαν σε εκτεταμένες κατστροφές αιθουσών, εποπτικού υλικού κλπ, κυρίως σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα. Ετσι, σύλλογοι γονέων αναγκάστηκαν να αναθέσουν σε ιδιωτικές εταιρείες τη φύλαξη των σχολείων με στόχο την αποτροπή νέων καταλήψεων αλλά και την «προστασία» των παιδιών τους. Σήμερα, όπως τόνισε στην «K» ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας κ. Θωμάς Τσούπος, το «μέτρο» έχει επεκταθεί κυρίως σε περιοχές όπως η Κηφισιά, το Ψυχικό, η Αγία Παρασκευή, η Βούλα και η Γλυφάδα.

Την… άλλη όψη του προβλήματος αποτελεί η τεράστια κρατική δαπάνη για την αποκατάσταση ζημιών από τις συχνότατες καταστροφές και βανδαλισμούς που προκαλούν άγνωστοι σε δημόσια σχολεία. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «K» ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) κ. Μανώλης Μπαλτάς, τα τελευταία χρόνια δαπανώνται περί τα 12 δισ. δρχ. ετησίως για επισκευές. Βέβαια, στην εκτόξευση του ποσού συνέβαλαν και οι καταστροφές που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια κατά τη διάρκεια των μαθητικών καταλήψεων. Επί του θέματος, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Νικ. Τσούλιας δηλώνει στην «K» ότι συνολικά φυλάσσονται άνω των 3.500 σχολείων και η συνεργασία των εκπαιδευτικών με τους φύλακες ήταν αποδοτικότατη, έτσι το πρόγραμμα πρέπει πάση θυσία να συνεχιστεί.

Φύλαξη των δημόσιων σχολείων

Το ζήτημα της φύλαξης των δημόσιων σχολείων ετέθη χθες κατά τη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Κώστα Σκανδαλίδη και του υπουργού Παιδείας κ. Πέτρου Ευθυμίου. Η κεντρική διοίκηση σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση επιχείρησε να αντιμετωπίσει το κενό, υλοποιώντας εδώ και ένα χρόνο σχετικό πρόγραμμα εθνικής και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στο οποίο συμμετείχαν περίπου 2.000 άτομα, κυρίως άνεργοι νέοι. Ομως, οι συμβάσεις των φυλάκων ήταν οκτώ μηνών με αποτέλεσμα κατά τους θερινούς μήνες τα σχολεία να μην φυλάττονται. Χθες στη συνάντηση των δύο υπουργών συμφωνήθηκε να ανανεώνονται αυτόματα οι συμβάσεις των φυλάκων και να μην μένουν χωρίς φύλαξη τα σχολεία. Στο ίδιο πλαίσιο αποφασίσθηκε η διεύρυνση του προγράμματος μετά το 2001 και η ανανέωση των απαραίτητων πιστώσεων. Το πρόγραμμα υλοποιείται στα μεγάλα αστικά κέντρα, με αρμόδιους φορείς υλοποίησης τους δήμους και τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, καθώς οι θέσεις καλύπτονται από ανέργους.

Ομως, οι ανάγκες είναι μεγάλες και όχι μόνο για τα δημόσια σχολεία των μεγάλων πόλεων. «Θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να εστιάζουμε μόνο σε σχολεία ή περιοχές όπου έχουν καταγραφεί προβλήματα. Το μέτρο θα πρέπει να λειτουργήσει προληπτικά ακόμη και εκεί όπου δεν έχουν καταγραφεί έκτροπα, βανδαλισμοί ή διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία. Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την ασφάλεια των παιδιών, αποτρέποντας εξωσχολικά άτομα να μπαίνουν μέσα στους χώρους του σχολείου ή ακόμη να μετατρέπονται τα σχολεία σε καταφύγιο εξαρτημένων ατόμων», ανέφερε στην «K» ο κ. Τσούπος.

Επίσης αποφασίσθηκε η διάθεση επιπλέον δύο δισ. για τη μεταφορά των μαθητών και η αύξηση κατά 10% των μισθών των καθαριστριών.

ΔΙΕΝΕΞΗ ΜΠΑΡΜΠΑ – ΡΑΠΤΑΚΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή