Σακχαρώδης διαβήτης: νόσος που καλπάζει και σκοτώνει

Σακχαρώδης διαβήτης: νόσος που καλπάζει και σκοτώνει

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ελληνες, ταλαιπωρούνται από τον σακχαρώδη διαβήτη, μία πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότατες επιπλοκές, όπως στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικά επεισόδια, παθήσεις των οφθαλμών και νεφροπάθεια. Την ίδια στιγμή οι γιατροί προειδοποιούν «μπορεί να πάσχετε από διαβήτη και να μην το γνωρίζετε».

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε με αφορμή τον εορτασμό της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Διαβήτη κ. Σωτήρης Ράπτης επισήμανε ότι περίπου 500.000 Ελληνες εκτιμάται ότι πάσχουν από διαβήτη και δεν το γνωρίζουν. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο απηύθυνε έκκληση σε όσους είναι άνω των 55 ετών και είναι καπνιστές, ή υπέρβαροι, ή έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση και χοληστερίνη, ή τέλος έχουν κάποιο συγγενή με διαβήτη, να διερευνήσουν δωρεάν την κατάστασή τους σε κάποιο από τα 73 διαβητολογικά κέντρα της χώρας, που αποτελούν το δίκτυο του ΕΚΕΔΙ. Η ίδια παραίνεση αφορά και τα άτομα άνω των 50 ετών με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η αιτία της πάθησης να είναι ο διαβήτης. Αλλωστε έχει αποδειχθεί ότι όταν οι τιμές του σακχάρου είναι αυξημένες δύο ώρες μετά το φαγητό, τότε αυξάνεται κατά πολύ ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές επιπλοκές, γεγονός που οδήγησε το Εθνικό Κέντρο Διαβήτη να καθορίσει ως μήνυμα της σημερινής ημέρας το εξής: «Είμαι διαβητικός. Ζω φυσιολογικά! Προσέχω το σάκχαρό μου μετά το φαγητό».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η συχνότητα της νόσου παρουσιάζει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι τα ατόμα με διαβήτη είναι πάνω από 150 εκατομμύρια παγκοσμίως, αριθμός που αναμένεται να ανέλθει το 2025 σε 300 εκατομμύρια. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτή την αύξηση στα τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά του σύγχρονου τρόπου ζωής: παχυσαρκία, ανθυγιεινή διατροφή, περιορισμένη φυσική δραστηριότητα και άγχος. Ως αντίδοτο οι γιατροί προτάσσουν εκτός από την αναζήτηση-τήρηση των ιατρικών συμβουλών, την ισορροπημένη διατροφή, τη σωματική άσκηση και την υγιή κοινωνική ζωή.

Τέλος, ο κ. Ράπτης παρουσίασε και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που έχει διοργανώσει το ΕΚΕΔΙ, μεταξύ των οποίων είναι και μία ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον διαβήτη, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ. Παράλληλα με την ημερίδα, εξειδικευμένοι επιστήμονες θα απαντήσουν ζωντανά και για δύο ώρες στις ερωτήσεις του κοινού σε ειδική ιστοσελίδα (www.diabetes-day.gr).

Το πόρισμα αυτό έρχεται ουσιαστικά να συμπληρώσει αυτό των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο επίσης διαπίστωνε την έλλειψη σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή