Συστάσεις προς εισαγγελείς για τις δίκες ανηλίκων

Συστάσεις προς εισαγγελείς για τις δίκες ανηλίκων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δ. Κατσιρέας με γνώμονα την προστασία της προσωπικότητας και του ψυχισμού των ανηλίκων συνιστά προς όλους τους εισαγγελείς της χώρας να παραπέμπουν τους ανήλικους κατηγορούμενους σε δικαστήριο ανηλίκων και να διαχωρίζουν τις δίκες όταν είναι συγκατηγορούμενοι με άλλους ενήλικες.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με εγκύκλιό του απευθύνει οδηγίες για την ποινική μεταχείριση των ανηλίκων με αφορμή το σάλο που προκλήθηκε στη Δράμα από το μη διαχωρισμό της δίκης της μητέρας- προαγωγού, που καταδικάστηκε μαζί με την ανήλικη κόρη της, η οποία ήταν κατηγορούμενη για πορνεία. Ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην εγκύκλιό του τονίζει ότι «σε περιπτώσεις συμμετοχής ενηλίκων και ανηλίκων σε κάποιο έγκλημα πρέπει να χωρίζεται η ποινική δίωξη και η ποινική διαδικασία ως προς τους ανηλίκους και μόνο σε εντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να υποχωρεί το συμφέρον του ανηλίκου και να μην διατάσσεται ο χωρισμός».

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός υιοθετώντας σαφώς την άποψη ότι πρέπει να διαχωρίζονται οι δίκες των ανηλίκων αναφέρει χαρακτηριστικά:

– την μικρή ηλικία του ανήλικου δράστη. Οσο μικρότερη είναι η ηλικία του τόσο μεγαλύτερος είναι συνήθως ο κίνδυνος από το μη χωρισμό.

-το είδος του διωκόμενου εγκλήματος. Ετσι ως προς τα εγκλήματα κατά των ηθών σπανιότατα μπορούν να υπάρξουν περιπτώσεις στις οποίες να μην είναι απολύτως επιβεβλημένος ο χωρισμός.

– τις συνθήκες υπό τις οποίες έχει τελεστεί το διωκόμενο έγκλημα και η σχέση των ενήλικων συμμετόχων με τον ανήλικο.

– τον τόπο διεξαγωγής της δίκης. Στα μικρά μέρη, στις δίκες για εγκλήματα κατά των ηθών ή για εγκλήματα που κινούν το ενδιαφέρον ή την νοσηρή περιέργεια του κοινού, κατακλύζονται οι αίθουσες συνεδριάσεως των δικαστηρίων από ακροατές, η υποβολή δε του ανηλίκου υπό τους όρους αυτούς σε μια δημόσια διαδικασία οδηγεί σε ένα βαρύτερο κοινωνικό στιγματισμό του.

Ο κ. Κατσιρέας επισημαίνει ακόμη ότι και στην περίπτωση που δεν γίνει τελικά ο διαχωρισμός της δίκης του ανηλίκου τότε η διαδικασία επιβάλλεται να γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή