Νεκροί και καταστροφές από τον «Γηρυόνη»

Νεκροί και καταστροφές από τον «Γηρυόνη»

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σφοδρότητα «χτύπησε» τη χώρα μας ο «Γηρυόνης», η κακοκαιρία που αφού άφησε πίσω της τρεις νεκρούς, εικόνες βιβλικής καταστροφής και τεράστια προβλήματα σε πολλές περιοχές της Αττικής και της Δυτικής Ελλάδας, κινείται από τις βραδινές ώρες, χθες, απειλητικά προς τη Βόρεια Ελλάδα. Χθες το απόγευμα, στην Ιαλυσό της Ρόδου, όπου εκδηλώθηκε μετά το μεσημέρι πολύ έντονη βροχόπτωση, εντοπίστηκε νεκρή μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτι της μία 75χρονη, που δεν μπορούσε να κινηθεί.

Λίγες ώρες νωρίτερα, χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποιούσαν το Λιμενικό, πυροσβεστικό πλοιάριο από την Πάτρα και άνδρες της 2ης ΕΜΑΚ, ανασύρθηκε νεκρός και ο δεύτερος αγνοούμενος στη θαλάσσια περιοχή του Αντιρρίου. Ο άτυχος άνδρας επέβαινε σε ιστιοφόρο που ανετράπη το προηγούμενο βράδυ λόγω του έντονου κυματισμού και των ισχυρών ανέμων 7-8 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή. Προηγουμένως είχε εντοπιστεί νεκρός και ο έτερος επιβάτης του ιστιοπλοϊκού. Πρόκειται για δύο άνδρες ηλικίας 57 και 59 ετών οι οποίοι κατοικούσαν στον Πειραιά.

Νεκροί και καταστροφές από τον «Γηρυόνη»-1

Το ρέμα Πίκας υπερχείλισε από την έντονη νεροποντή, χθες, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν ορμητικοί χείμαρροι που μετέτρεψαν την Κινέτα σε έναν απέραντο λασπότοπο γεμάτο «φερτά» υλικά και κορμούς δένδρων.

Στην Κινέτα, η οποία δεν έχει ακόμα επουλώσει τις πληγές από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του ’18, η κακοκαιρία υπήρξε αμείλικτη. Η έντονη νεροποντή που ξέσπασε γύρω στις 3 χθες τα ξημερώματα, έκανε το βουνό να υποχωρήσει, με αποτέλεσμα η περιοχή να μετατραπεί σε έναν απέραντο λασπότοπο και η παραλία να κοπεί στα δύο! Το ρέμα Πίκας υπερχείλισε, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν ορμητικοί χείμαρροι που παρέσυραν ογκώδη «φερτά» υλικά, κορμούς δένδρων και τόνους λάσπης, μετακινώντας αυτοκίνητα και πλημμυρίζοντας σπίτια. Το νερό έφτασε έως την εθνική οδό, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία. Εως αργά χθες, η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, στο ρεύμα προς Κόρινθο, διεξαγόταν από μία λωρίδα, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί ουρές χιλιομέτρων. Η κυκλοφορία στο ρεύμα προς την Αθήνα διεξαγόταν κανονικά. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή ήταν έως αργά χθες ανοικτά τα διόδια, ενώ παρέμενε κλειστή η παλαιά εθνική οδός. Με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, και με συντονισμό του γενικού γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, μετέβησαν στην πληγείσα περιοχή κλιμάκια μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου για να κάνουν αυτοψίες, να καταγράψουν το μέγεθος και την έκταση των ζημιών της περιοχής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από το κύμα κακοκαιρίας.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, βρίσκονταν καθ’ όλη τη διάρκεια εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων για τον συντονισμό όλων των δυνάμεων που επιχειρούσαν.

Νεκροί και καταστροφές από τον «Γηρυόνη»-2

Ενα αυτοκίνητο, το οποίο παρασύρθηκε από την κακοκαιρία στην παραλία της Κινέτας, «σφηνώθηκε» δίπλα στο κύμα.

Συνολικά, το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχθηκε για την περιοχή των Μεγάρων και της Κινέτας συνολικά 110 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και 40 για παροχή βοήθειας και απομάκρυνση ατόμων από οικίες και οχήματα. Στην υπόλοιπη Αττική πραγματοποιήθηκαν περίπου 20 αντλήσεις υδάτων και 35 κοπές δένδρων. Να σημειωθεί ότι στην Αθήνα λόγω καθίζησης οδοστρώματος έκλεισαν τα ξημερώματα δύο λωρίδες στην έξοδο της οδού Χαμοστέρνας προς Πειραιώς, που αποκαταστάθηκε στις 12 το μεσημέρι. Αντίστοιχα, στην παραλία Κατερίνης στην Πιερία το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων έλαβε 6 κλήσεις για άντληση υδάτων, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπήρξαν 24 κλήσεις για κοπές δένδρων. Κλήσεις για βοήθεια δέχθηκε η Πυροσβεστική και σε Ζάκυνθο, Λαμία, Θήβα, Κρήτη, Κέρκυρα, Πύργο, Πάτρα, Αίγιο, Ναύπλιο και Θάσο.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και το απόγευμα για τη Βόρεια Ελλάδα όπου αναμένεται η κακοκαιρία να χτυπήσει τις περιοχές της Πέλλας, της Πιερίας, της Ημαθίας κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή