«Σπιτάκια» ανταποδοτικής ανακύκλωσης

«Σπιτάκια» ανταποδοτικής ανακύκλωσης

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «δραστική λύση», προκειμένου να βελτιωθούν οι επιδόσεις της χώρας στην ανακύκλωση, αναφέρθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο το πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης», στο οποίο μετέχουν οι Δήμοι Ανδρου, Ιωαννιτών, Καλλιθέας, Ναυπλίου και Νέας Σμύρνης. Ο στόχος είναι, όπως τόνισε, το πρόγραμμα να επεκταθεί σε περισσότερους δήμους την επόμενη χρονιά. Στους πέντε δήμους που συμμετέχουν θα τοποθετηθούν συνολικά 45 σπιτάκια ανακύκλωσης, τα οποία θα δέχονται συσκευασίες που ανακυκλώνονται: πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες σε ξεχωριστές  υποδοχές. Για κάθε συσκευασία που θα απορρίπτεται, ο πολίτης θα λαμβάνει αντίτιμο 0,03 ευρώ. Το σύνολο του αντιτίμου θα παρέχεται με μορφή κουπονιών για αγορά αγαθών από καταστήματα τροφίμων όπως ανακοινώθηκε. Τα καταστήματα στα οποία οι πολίτες μπορούν να εξαργυρώνουν τα κουπόνια προκύπτουν από διαγωνισμό που διενεργείται αυτές τις ημέρες. «Τα “σπιτάκια” θα βρίσκονται σε online σύνδεση για να παρακολουθείται η επιτυχία του προγράμματος», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Η βασική διαφοροποίηση του νέου συστήματος είναι ο διαχωρισμός των συσκευασιών και η άμεση επεξεργασία τους ώστε να οδηγηθούν στην ανακύκλωση. Στην εφαρμογή του προγράμματος το υπουργείο Εσωτερικών συνεργάζεται με το «Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτική Διαχείριση Συσκευασιών», με την επωνυμία «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» που είναι φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και είναι εγκεκριμένος από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Συνεργάζεται, επίσης, με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συγκεκριμένα τη Σχολή Χημικών Μηχανικών και την Ομάδα της κ. Μαρίας Λοϊζίδου, που θα παρακολουθεί και θα ανακοινώνει την πορεία υλοποίησης του προγράμματος και τον βαθμό συμμετοχής των πολιτών σε αυτό.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι η αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης είναι κρίσιμη, καθώς «σήμερα στη Ελλάδα η ανακύκλωση στο σύνολο των δήμων βρίσκεται σε μονοψήφιο ποσοστό. Το συνολικό ποσοστό ανακύκλωσης ανέρχεται σε περίπου 18%, ωστόσο πάνω από το μισό αυτού του ποσοστού προέρχεται από την ανακύκλωση των βιομηχανικών και εμπορικών αποβλήτων συσκευασίας που δεν σχετίζεται με τα δημοτικά απόβλητα».

Σημείωσε ότι με βάση το κόστος τιμολόγησης αλλά και το τέλος κυκλικής οικονομίας προκύπτει ότι από την αρχή του επόμενου έτους η λύση του ΧΥΤΑ όπου καταλήγει το μεγαλύτερο ποσοστό απορριμμάτων στη χώρα, θα ακριβύνει κατά πολύ, επιβαρύνοντας βέβαια τους δήμους και τους δημότες. «Αρα οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να συμβάλουν στην ανακύκλωση ώστε να μην αναγκαστούν να αυξήσουν σημαντικά τα δημοτικά τέλη στους δημότες». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή