«Ιόλαος» και «Δάρδανος» για φυσικές καταστροφές

«Ιόλαος» και «Δάρδανος» για φυσικές καταστροφές

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο νέα σχέδια εκτάκτων αναγκών για δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου χθες, στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) της Πυροσβεστικής. Εχουν τις κωδικές ονομασίες «Ιόλαος» και «Δάρδανος» και αποσκοπούν στην άμεση και συντονισμένη αντίδραση των εμπλεκόμενων φορέων σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο σε συνθήκες κρίσης. Πρόκειται για πρωτόκολλα ενεργειών για την προστασία –κατά προτεραιότητα– της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού πλούτου.

«Τα σχέδια συνδυάζουν την επιχειρησιακή και επιστημονική γνώση, ώστε να μας θωρακίσουν έναντι των κινδύνων. (…) Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι τα πρωτόκολλα εφαρμόζονται, ποιος τα παρακολουθεί και ότι όλα γίνονται σωστά και στον χρόνο που πρέπει», δήλωσε κατά τη χθεσινή παρουσίαση ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Πρόσθεσε ότι τον Φεβρουάριο θα έχουν ολοκληρωθεί αντίστοιχα σχέδια για τις υπόλοιπες φυσικές καταστροφές (π.χ. σεισμοί), καθώς και ότι εντός του Δεκεμβρίου θα δοθεί για διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου για την πολιτική προστασία. Στο σχέδιο «Ιόλαος», για παράδειγμα, περιγράφονται λεπτομερώς οι αρμοδιότητες σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, της κεντρικής διοίκησης, των δήμων και περιφερειών και των εθελοντών. Γίνεται λεπτομερής αναφορά σε θέματα οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών, στη διοικητική μέριμνα των πληγέντων κ.ο.κ.

Την ευθύνη για τη σύνταξη των σχεδίων είχαν ο επικεφαλής της διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, Φοίβος Θεοδώρου, και ο προϊστάμενος του τμήματος Σχεδιασμού, Πρόληψης και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, Δημήτρης Αλεξανδρής.

«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας του και του περιβάλλοντος αποτελεί πρώτο μέλημα για την κυβέρνηση. Η έγκαιρη πρόληψη και διαχείριση των καταστάσεων που προκαλούν τα έκτακτα φαινόμενα βρίσκονται στο κέντρο του σχεδιασμού μας. Για εμάς, η πολιτική προστασία αποτελεί προτεραιότητα. Με τα δύο αυτά σχέδια αποδεικνύουμε ότι το κράτος είναι εδώ, η καρδιά της πολιτικής προστασίας χτυπάει εδώ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την παρουσίαση των σχεδίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή