100 χρόνια «Κ»: Ιστορικά πρωτοσέλιδα – 11/9/2001: Επίθεση στους Δίδυμους Πύργους

100 χρόνια «Κ»: Ιστορικά πρωτοσέλιδα – 11/9/2001: Επίθεση στους Δίδυμους Πύργους

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα Υόρκη, 8.45 π.μ. Ενα αεροπλάνο της American Airlines «καρφώνεται» στον εκατοστό όροφο ενός από τους δύο πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (World Τrade Center). 18 λεπτά αργότερα, κι ενώ τα συνεργεία διάσωσης και η αστυνομία έσπευδαν στον χώρο, ένα δεύτερο αεροπλάνο της ίδιας εταιρείας προσέκρουε πάνω στον δεύτερο πύργο.

Λίγα λεπτά αργότερα, από τη Φλόριντα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κάνει λόγο για «ενέργεια κατά τα φαινόμενα τρομοκρατική» και ακυρώνονται όλες οι πτήσεις στις ΗΠΑ.

Μία ώρα μετά το πρώτο χτύπημα, τρίτο αεροπλάνο συντρίβεται στο Πεντάγωνο. Το κτίριο τυλίγεται στις φλόγες και οι 25.000 εργαζόμενοι σε αυτό το εγκαταλείπουν.

Γύρω στις στις 10 π.μ. καταρρέουν ένα τμήμα του Πενταγώνου και ο νότιος πύργος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου – μαζί και το γόητρο της μοναδικής πλανητικής υπερδύναμης. Πώς αλλιώς αν όχι ως καίριο πλήγμα στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να εκληφθούν η συντονισμένη επίθεση στο εμβληματικό κέντρο της διεθνούς οικονομίας (World Trade Center) και στο κέντρο της αμερικανικής άμυνας (Πεντάγωνο), η εκκένωση του Λευκού Οίκου και η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους να μην επιστρέψει στην πρωτεύουσα;

Οι καταστροφές, ανυπολόγιστες. Χιλιάδες οι νεκροί και οι τραυματίες. Η ανθρωπότητα παρακολουθεί άφωνη. Ο φόβος κυριαρχεί σε όλον τον πλανήτη. Μαζί και οι προβληματισμοί για τις διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά της τρομοκρατίας, που έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε έναν κόσμο που μοιάζει να τον χαρακτηρίζει η αταξία, παρά τις απόψεις που τον ήθελαν «επίπεδο» μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ.

Οι υποψίες για την ταυτότητα των δραστών στρέφονται στην «ισλαμική τρομοκρατία» και στον Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος πριν από τρεις εβδομάδες είχε προειδοποιήσει ότι ο ίδιος και οι οπαδοί του θα εξαπέλυαν επίθεση πρωτοφανών διαστάσεων στις ΗΠΑ.

Ο Τζορτζ Μπους σπεύδει να δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταδιώξουν και θα τιμωρήσουν τους δράστες. Ουσιαστικά, ο Αμερικανός πρόεδρος εγκαινιάζει έναν αμείλικτο πόλεμο διαρκείας για την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας, θέτει τις Ηνωμένες Πολιτείες στη θέση του ηγέτη αυτής της εκστρατείας και απευθύνει πρόσκληση στη διεθνή κοινότητα να τον συνδράμει. Μια νέα εποχή εγκαινιάζεται στο διεθνές σκηνικό.

100 χρόνια «Κ»: Ιστορικά πρωτοσέλιδα – 11/9/2001: Επίθεση στους Δίδυμους Πύργους-1

«[…] Η ανθρωπότητα εισέρχεται σε έναν ιδιότυπο μακροχρόνιο πόλεμο εναντίον των τρομοκρατικών ομάδων και των υποστηρικτών τους, που θα διακρίνονται από “χειρουργικού” τύπου επιχειρήσεις […]».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή