«Καρδιοχτύπια» λόγω άγνοιας ή αμέλειας

«Καρδιοχτύπια» λόγω άγνοιας ή αμέλειας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλά ποσοστά άγνοιας σε σχέση με τα επίπεδα της χοληστερόλης, η οποία σχετίζεται άμεσα με την υγεία της καρδιάς, καταγράφονται στον ελληνικό πληθυσμό, ενώ δεν είναι λίγοι και όσοι, αν και γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη, δεν κάνουν τίποτα για να την αντιμετωπίσουν. Την ανησυχητική αυτή εικόνα καταδεικνύουν τα αποτελέσματα του προγράμματος «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης – Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Ελέγχου» που υλοποιεί επί 14 συνεχή έτη το Ελληνικό Ιδρυμα Καρδιολογίας και το οποίο έχει συμπεριλάβει έως σήμερα δεδομένα από περισσότερους από 68.000 συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 14 ετών.

Από την ανάλυση των δεδομένων που παρουσίασε, χθες, ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Γεώργιος Ανδρικόπουλος, με αφορμή το 23ο Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου που διοργανώνει στην Αθήνα αύριο και μεθαύριο το Ελληνικό Ιδρυμα Καρδιολογίας σε συνεργασία με την Α’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, προέκυψε ότι τέσσερις στους δέκα Ελληνες δεν γνωρίζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους. Από όσους γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη, το 37% δεν κάνει τίποτα για να τη μειώσει. Και από αυτούς που ακολουθούν θεραπεία κατά της υπερχοληστερολαιμίας, μόλις το 57% έχει επιτύχει τον θεραπευτικό στόχο. Αν και η εικόνα αυτή είναι μάλλον απογοητευτική, το παρήγορο είναι, σύμφωνα με τον κ. Ανδρικόπουλο, ότι φαίνεται να βελτιώνεται με την πάροδο των ετών, αφού μειώνεται το ποσοστό όσων δεν έχουν μετρήσει τη χοληστερόλη τους, αλλά και όσων πασχόντων επιτυγχάνουν τον θεραπευτικό στόχο που τους έχει θέσει ο γιατρός τους. Πάντως, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι το 35% των ασθενών χαρακτηρίζει «μεγάλο» ή «δυσβάσταχτο» το κόστος της θεραπείας για την υπολιπιδαιμική αγωγή, και ότι το 7,5% των ασθενών δήλωσε ότι λόγω κόστους αναγκάστηκε να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 68.000 ενήλικες που έχουν εξεταστεί δωρεάν στο πλαίσιο του προγράμματος, σχεδόν οι μισοί βρέθηκαν να έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (>190mg/dl).

Στις σημαντικές εξελίξεις στον χώρο της καρδιολογίας αναφέρθηκε ο καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευθυντής της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Δημήτριος Τούσουλης. Σύμφωνα με τον καθηγητή, νεότερες έρευνες έχουν αναδείξει τη σημασία νέων βιοδεικτών στη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου και του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου. Ενας από αυτούς είναι η πρωτεΐνη C που συνδέεται με την καρδιακή μυοσίνη και η οποία φαίνεται να έχει καλύτερη ευαισθησία για τη διάγνωση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου συγκριτικά με τους κλασικούς δείκτες όπως είναι οι τροπονίνες Ι ή T. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η διαγνωστική αξία των νέων βιοδεικτών φαίνεται πως είναι καλύτερη σε ασθενείς που απευθύνονται στο νοσοκομείο νωρίς μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Στο συνέδριο θα συζητηθούν και οι σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης της κολπικής μαρμαρυγής, η συχνότητα της οποίας στον ελληνικό πληθυσμό υπολογίζεται στο 2,6%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στην επεμβατική αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής με τη μέθοδο ablation (θερμοκαυτηρίαση με καθετήρα της περιοχής που έχει κάνει την κολπική μαρμαρυγή), καθώς για πρώτη φορά υπάρχουν ισχυρά κλινικά δεδομένα που δείχνουν ότι η συγκεκριμένη επέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της θνησιμότητας των ασθενών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή