Να ’χαν οι γιορτές μας μπάρες

Να ’χαν οι γιορτές μας μπάρες

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση της Βασιλίσσης Σοφίας προκαλεί αντιδράσεις όχι τόσο γιατί είναι άσχημη, όσο γιατί δεν είναι χριστουγεννιάτικη. Ο σχεδιασμός παρέλειψε σκοπίμως όλα τα γνώριμα σύμβολα της γιορτής. Αν δεν τα είχε παραλείψει –αν, αντί για λιγνές μπάρες, είχε εκτοξεύσει στον ουρανό της λεωφόρου τροφαντά αγιοβασιλάκια– σήμερα η ψηφιακή αγορά θα έβραζε κατά της επέλασης του κιτς.

Αυτή ακριβώς η δημοσχετίστικη προμελέτη φαίνεται να διαμόρφωσε και το αποτέλεσμα: Η πρώτη μέριμνα των ιθυνόντων ήταν μην μπορεί κανείς να κατηγορήσει την εγκατάστασή τους ως κιτς.

Μπορεί, όμως, ο δημόσιος εορταστικός στολισμός να εκπληρώσει τον σκοπό του αν δεν βασίζεται στα αφομοιωμένα στερεότυπα; Μπορεί κανείς να χαρεί τα Χριστούγεννα αν τους αφαιρέσει το σχήμα τους –  αν δοκιμάσει τάχα να τα «εξαγνίσει» από το οικείο κιτς;

Πίσω από τον γυμνό στολισμό διακρίνεται μια αξίωση «διαπαιδαγώγησης» του κοινού. Διακρίνεται η πρόθεση του ιδιωτικού πολιτιστικού φορέα που –κατά τη φρασεολογία της καμπάνιας του δήμου– «υιοθέτησε» τη λεωφόρο, να δώσει διαπιστευτήρια νεωτερισμού.

Ο μινιμαλισμός δεν κρύβει τον διδακτισμό. Αντί να σεβαστεί την ελαφρότητα της γιορτής, η Στέγη αξίωσε να σκεπάσει τον δημόσιο χώρο υπό την αισθητική της αυθεντία. Αντί να στολίσει την πόλη, δοκίμασε να υποβάλλει το βλέμμα των πολλών σε αναγκαστική φθορίωση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή