Επαγρύπνηση για επανεμφάνιση διφθερίτιδας

Επαγρύπνηση για επανεμφάνιση διφθερίτιδας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας μετά και την επιβεβαίωση από εργαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου του πρώτου έπειτα από περίπου 30 χρόνια περιστατικού διφθερίτιδας που καταγράφεται στη χώρα μας. Οι ειδικοί γιατροί χαρακτηρίζουν εξαιρετικά ασυνήθιστο το περιστατικό και τονίζουν την αξία του εμβολιασμού έναντι τη διφθερίτιδας τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, ως το μόνο μέτρο προστασίας απέναντι στη νόσο.  Τα αποτελέσματα από το εξειδικευμένο εργαστήριο δημόσιας υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσαν τα αρχικά εργαστηριακά ευρήματα από το Νοσοκομείο Παίδων «Παν. & Αγλαΐα Κυριακού», σύμφωνα με τα οποία ο 8χρονος ασθενής που κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου είχε προσβληθεί από διφθερίτιδα.

Οπως ανέφερε στην «Κ» η παιδίατρος – λοιμωξιολόγος, υπεύθυνη του τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΕΟΔΥ, κ. Θεανώ Γεωργακοπούλου, πρόκειται για ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο περιστατικό, λαμβάνοντας υπόψη την επιβεβαίωση που είχε ο ΕΟΔΥ από τους παιδιάτρους του 8χρονου παιδιού που προσβλήθηκε από τοξικονογόνο στέλεχος του βακτηριδίου, ότι ήταν πλήρως εμβολιασμένο, με βάση τις προβλεπόμενες για την ηλικία του δόσεις, έναντι της διφθερίτιδας. «Δεν ανησυχούμε, αλλά είμαστε σε επαγρύπνηση», σημειώνει η κ. Γεωργακοπούλου, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την επιτήρηση των στενών επαφών που είχε ο 8χρονος στο σχολείο και στην κοινότητα. Σύμφωνα με την ίδια, έχει ελεγχθεί η εμβολιαστική κάλυψη των συμμαθητών του 8χρονου, ενώ έχουν ληφθεί και ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα στις στενές επαφές του άτυχου παιδιού για το ενδεχόμενο κάποιος να έχει προσβληθεί από διφθερίτιδα, χωρίς, τουλάχιστον έως τώρα, να έχει επιβεβαιωθεί αυτό το ενδεχόμενο.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο έναντι της διφθερίτιδας είναι ένα από τα βασικά εμβόλια που συστήνονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και χαρακτηρίζεται πολύ αποτελεσματικό. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, τα Ελληνόπουλα στον γενικό πληθυσμό είναι σε ποσοστό που αγγίζει το 99% εμβολιασμένα έναντι της νόσου, αν και υπάρχουν θύλακες εμβολιαστικού κενού σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού (π.χ. Ρομά).

Oπως τονίζει η κ. Γεωργακοπούλου, «στέλνουμε για μία ακόμα φορά το μήνυμα της εξαιρετικής σημασίας του εμβολιασμού έναντι της νόσου και ο οποίος θα πρέπει να γίνεται σε παιδιά και ενήλικες». Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, η «θωράκιση» έναντι της διφθερίτιδας στα παιδιά προβλέπει τη διενέργεια έξι δόσεων του εμβολίου. Οι τρεις δόσεις γίνονται τους πρώτους 12 μήνες της ζωής του παιδιού, μία δόση γίνεται στην ηλικία των 18 μηνών, μία μεταξύ 4 και 5 ετών και η τελευταία στην ηλικία των 11 ετών. Επειτα από αυτή την ηλικία το εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά δεκαετία στους ενήλικες, με δεδομένο ότι η ανοσία του οργανισμού έναντι της συγκεκριμένης νόσου φθίνει με το πέρασμα του χρόνου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT