Συνέλευση Εισαγγελέων: Τι είπαν υπουργός Δικαιοσύνης και ανώτατοι δικαστικοί παράγοντες

Συνέλευση Εισαγγελέων: Τι είπαν υπουργός Δικαιοσύνης και ανώτατοι δικαστικοί παράγοντες

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα διαχρονικά θέματα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και τα προβλήματα που υπάρχουν στην απονομή της, ανέδειξε η Γενική Συνέλευση της Ενώσεως Εισαγγελέων Ελλάδος, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και την ηγεσία της εισαγγελικής αρχής παρούσες στις εργασίες της, που πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κων.Τσιάρας ξεκαθάρισε τη θέση της κυβέρνησης έναντι της Δικαιοσύνης, στηλιτεύοντας πρακτικές των τελευταίων ετών

«Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, που δίχασαν την ελληνική κοινωνία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, ανοίκειες, μικροκομματικές σκοπιμότητες που πληγώνουν την ανεξαρτησία των θεσμών και προσβάλλουν την ανεξαρτησία των δικαστικών και των εισαγγελικών  λειτουργών, μάλιστα σε όλες αυτές τις υποθέσεις, η εκτελεστική εξουσία, δεν διαθέτει ούτε ρόλο, ούτε λόγο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα πρακτικά μέτρα στήριξης της Δικαιοσύνης, υποσχόμενος ότι μετά από προσεκτική επεξεργασία το υπουργείο θα προχωρήσει σε μέτρα ,ώστε να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες της Δικαιοσύνης και σε δικαστές και εισαγγελείς με αυξήσεις των θέσεων, αναφερόμενος παράλληλα στις κυβερνητικές προεκλογικές δεσμεύσεις.

Από την πλευρά του ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας, επέμεινε στα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την απονομή της Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, όπως η παράταση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων με ταυτόχρονη οικονομική κάλυψη των γραμματέων, ενώ πρόσθεσε ότι «ναι μεν είναι βαρύ το έργο των εισαγγελέων, αλλά ο ελληνικός λαός απαιτεί όχι μόνο ορθή, αλλά και ταχεία Δικαιοσύνη».

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Κράνης, αναφέρθηκε στην εφαρμογή των νέων Ποινικών Κωδίκων, σημειώνοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να αποτιμηθεί η εφαρμογή τους και προσθέτοντας ότι όπου υπάρχουν προβλήματα θα αντιμετωπιστούν.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελαροπούλου αναφέρθηκε σε θέματα που σχετίζονται με τη διασφάλιση του κύρους της Δικαιοσύνης, σημειώνοντας πως ο ρόλος των Δικαστικών Ενώσεων σε πολλά θέματα είναι καθοριστικός.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημ. Βερβεσός, τόνισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για του δικηγόρους είναι η εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ενώ η πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αννα Ζαΐρη, αναφέρθηκε στην προάσπιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, τονίζοντας με έμφαση:

«Αν χάσει ο λαός την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη δεν θα έχει κανένα λόγο η Δημοκρατία».

Ως προς τον νέο Ποινικό Κώδικα η πρόεδρος της Ένωσης, τόνισε ότι έχει δώσει μεγάλη ώθηση στον εισαγγελικό κλάδο, επισήμανε όμως ότι «για να είναι αποτελεσματικά τα νέα εργαλεία χρειαζόμαστε υποδομές για την υλοποίηση του θεσμού της ποινικής συνδιαλλαγής», προσθέτοντας πως «δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος οι εισαγγελείς χωρίς επαρκείς υποδομές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή