Νέο ΕΣΥ: περίοδος χάριτος τέλος

Νέο ΕΣΥ: περίοδος χάριτος τέλος

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως το δεύτερο μεγάλο σταθμό του εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ, μετά την έναρξη λειτουργίας των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας, χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος την ορκωμοσία των μάνατζερ των νοσοκομείων των Α’, Β’ και Γ’ Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας Αττικής, αφού, όπως είπε, από τη δική τους δουλειά «θα εξαρτηθεί όχι μόνο η καλή και αποτελεσματική λειτουργία των νοσοκομείων αλλά σε ένα μεγάλο βαθμό, η ίδια η ουσία και επιτυχία της μεταρρύθμισης».

Η τελετή ορκωμοσίας, που συνοδεύτηκε με την υπογραφή των συμβολαίων αποδοτικότητας των μάνατζερ, πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του υπουργείου και από την πρώτη στιγμή ο κ. Παπαδόπουλος κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για τους μάνατζερ και ότι η αξιολόγησή τους αρχίζει από τώρα.

Εν αναμονή…

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι περιμένει σύντομα να φανούν τα πρώτα σημάδια της βελτίωσης παρεχόμενων υπηρεσιών. Είπε μάλιστα ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο της θητείας τους θα πρέπει μεταξύ άλλων να βελτιωθεί η «καθημερινότητα του νοσοκομείου», δηλαδή η καθαριότητα, η ασφάλεια, η τήρηση του ωραρίου και του επισκεπτηρίου, η απαγόρευση του καπνίσματος κ.α.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι οι μάνατζερ δεν είναι απλώς δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά δημόσιοι λειτουργοί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με υψηλά καθήκοντα και ευθύνες. Οσον αφορά το ωράριό τους είπε ότι είναι 24ωρης διάρκειας, επισημαίνοντας ότι θα είναι όχι απλά αυστηρός αλλά αμείλικτος σε τυχόν παρεκτροπές. «Ούτε να το σκεφθεί κανείς από εσάς ότι μπήκε στο σύστημα για να αράξει, ότι θα πηγαίνει στο γραφείο του στις 10, έως τις 11 θα κάνει τα τηλεφωνήματα και τις επαφές του, και στις δύο το μεσημέρι θα φεύγει». Και ζήτησε από τους νέους «άρχοντες» των νοσοκομείων να βγουν έξω από το γραφείο τους, να δουν με τα ίδια τους τα μάτια τα προβλήματα, να εντοπίσουν τις κύριες πηγές ταλαιπωρίας και εκνευρισμού των ασθενών και να λάβουν μέτρα βελτίωσης της κατάστασης. Και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να εντοπίσουν τις εστίες κατασπατάλησης ή «διαφυγής» πολύτιμων πόρων, να ελέγξουν τη λίστα αναμονής και να αξιοποιήσουν καλύτερα το προσωπικό του νοσοκομείου.

Υπήρξαν αλλαγές

Από τους 34 μάνατζερ των νοσοκομείων, δεν ορκίσθηκαν ο διοικητής του Δρομοκαΐτειου κ. Ευάγγελος Κοσκινάς, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό και ο μάνατζερ του νοσοκομείου του Χαϊδαρίου κ. Νικόλαος Πολύζος, που θα ορκισθεί αρχές του 2002. Σημειώνεται ότι υπήρξαν και αλλαγές στους μάνατζερ. Ειδικότερα, ο κ. Αλέξανδρος Νομικός αναλαμβάνει διοικητής στο κρατικό Νίκαιας ενώ ο κ. Τσίτσας τοποθετείται στο «Μεταξά».

Ο κ. Αθανάσιος Ράλλης, που αρχικά είχε τοποθετηθεί στο Κρατικό Νίκαιας αναλαμβάνει το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα». Στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, καθήκοντα μάνατζερ αναλαμβάνει ο τέως πρόεδρος του νοσοκομείου κ. Παναγιώτης Αθανασούλης. Τέλος, στο νοσοκομείο Κυθήρων διορίζεται ο κ. Παπαχρήστος.

Συμβόλαιο με τις πολλές υποχρεώσεις τους

Συμβόλαια αποδοτικότητας, τα οποία καθορίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του μάνατζερ αλλά και τους ειδικότερους στόχους για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των νοσοκομείων, υπέγραψαν χθες οι μάνατζερ των νοσοκομείων με τους προέδρους των οικείων ΠεΣΥ. Μάλιστα για την ανανέωση της πενταετούς θητείας του μάνατζερ λαμβάνεται υπ’ όψιν και η εκπλήρωση των όρων του συμβολαίου.

Σημειώνεται ότι τα δεδομένα της συνολικής κατάστασης του νοσοκομείου (κινητή και ακίνητη περιουσία, εξοπλισμός, οικονομικά στοιχεία, προσωπικό κ.ά.) πρέπει να καταγραφούν εντός δύο μηνών και θα περιληφθούν στο συμβόλαιο ως σχετικό παράρτημα με την ένδειξη «Συνολική Κατάσταση». Παράρτημα του συμβολαίου αποδοτικότητας αποτελεί και το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης του νοσοκομείου που υποχρεούται να υποβάλει ο μάνατζερ, εντός τριών μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων του, στο οικείο του ΠεΣΥ. Το επιχειρησιακό σχέδιο θα έχει ως αντικείμενο τους ειδικότερους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους του νοσοκομείου, τον τρόπο και τις διαδικασίες επίτευξής τους καθώς και χρονοδιαγράμματα εφαρμογής και υλοποίησής τους, έστω και κατά προσέγγιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή